L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha participat aquest dimarts a la 9a trobada d’alcaldes i alcaldesses organitzada per PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet. L’acte ha servit per presentar els resultats d’una enquesta en relació als efectes de la COVID-19 sobre les petites i mitjanes empreses del territori. Hi ha intervingut el doctor en Ciències Econòmiques i Dret, José María Gay de Liébana, qui ha explicat com repercuteix la pandèmia en la nostra economia.
Durant la trobada s’han exposat els resultats de l’enquesta de PIMEC ‘Els efectes de la COVID-19 sobre les pimes del Baix Llobregat‘ de la mà de l’economista i gerent de l’Àrea Institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla, el qual ha destacat que hi ha sectors que, en termes d’ocupació, tenen més pes que la mitjana de Catalunya. Cal destacar la logística, on el territori concentra un 19% dels ocupats catalans, i la construcció amb un 12%. Entre altres qüestions, ha lamentat que un 15% de les empreses del Baix Llobregat preveuen tancar pels efectes de la pandèmia, tot acusant com a principals problemàtiques: la caiguda de vendes i facturació, el pagament d’impostos i cotitzacions, el pagament de factures i la morositat, i la tresoreria com a problema que es manté al llarg del temps.
Sobre l’evolució de l’ocupació al territori, ha indicat que entre 2017 i 2019 va créixer un 8,8%, per sobre de la mitjana a Catalunya, que ho va fer en un 5,1%, mentre que el 2020 la davallada de l’ocupació és del 3,5% i a Catalunya d’un 2,7%. “La pèrdua de llocs de treball al Baix Llobregat ha suposat una caiguda del 17% del total d’ocupats a Catalunya entre 2019 i 2020”, ha afegit Hermosilla. Així mateix, ha dit que el panorama que preveuen els empresaris enquestat del territori “és millor que al conjunt de Catalunya”. Un 90% assegura tenir una activitat per sota de la de l’any anterior; un 33% per sota del 50% respecte a 2019; i un 10% supera el nivell d’activitat de fa un any. Finalment, sobre el tancament de la planta de Nissan: “Un 55,6% d’empreses considera que tindrà afectament, fet que constata que l’efecte d’aquest tancament serà moderat”.
Reproductor d'àudioÀngel Hermosilla, economista i gerent de l’Àrea Institucional de PIMEC
El president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, ha estat l’encarregat de moderar les preguntes dels representants públics al doctor en Ciències Econòmiques i Dret, i professor a la Universitat de Barcelona, José María Gay de Liébana. Abans d’això, Soler ha comentat en relació als resultats de l’enquesta de la patronal que, “quan l’economia va bé, el Baix Llobregat creix per sobre de la mitjana de Catalunya, però quan l’activitat s’atura ho notem d’una forma important”.
José Maria Gay de Liébana ha assegurat que “les empreses són el factor més important de l’economia d’un país” i creu que “tenim sort de comptar amb el suport del BCE i de la Comissió Europea”, ja que “els avals han mitigat el perjudici d’aquesta crisi, tot i que no han arribat a tothom”. A més, ha explicat que -per superar aquesta situació- cal una recuperació internacional i superar les tensions comercials a nivell mundial” i, a nivell estatal, cal “fer front al deute públic, assolir reptes com el del canvi climàtic, i posar en marxa un pla de rellançament de l’economia”. Finalment, ha posat de manifest que les ajudes a les empreses, queden lluny de les impulsades a països del nostre entorn.
Reproductor d'àudioJosé Maria Gay de Liébana, doctor en Ciències Econòmiques i Dret
El president de PIMEC, Josep González, ha comentat que el Baix Llobregat és un dels principals motors de Catalunya “per les seves infraestructures, logística, serveis i indústria” i ha assegurat que “factors com la pròxima vacuna, el creixement de l’estalvi privat que pot estimular la reactivació, i la caiguda dels contagis que pot afavorir el turisme” el fan ser optimista amb les previsions econòmiques del 2021.
En la seva intervenció, l’alcalde Xavier Fonollosa, ha dit que la trobada ha estat “molt instructiva” i que “el context actual ha de ser un punt de partida per reflexionar i prendre consciència que la recuperació econòmica no serà fàcil i que, cadascú des de la seva responsabilitat, haurem de fer tot allò que calgui”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz, ha dit que la comarca “representa una gran part de la producció a nivell català” i ha mostrat la seva voluntat de seguir treballant conjuntament per “millorar la situació de les ciutats i l’activitat empresarial del territori, afectats per la COVID-19”, mentre que la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana, Eva M. Martínez, ha apostat per “trobar fórmules de col·laboració entre el món públic i el privat a l’hora d’articular mesures en benefici de l’economia i la societat”.