‘A què jugàvem?’, un viatge nostàlgic per recordar una de les millors etapes de la vida

1218
Exposició 'A què jugàvem?'

A què jugàvem? Jocs i joguines d’ahir i avui és una retrospectiva col·lectiva i nostàlgica, realitzada gràcies a la col·laboració desinteressada de prop d’una quarantena de martorellencs. La mostra s’ha inaugurat aquest dimecres a l’Enrajolada, amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González. Grans i petits podran gaudir de l’evolució de les joguines, tot recordant una de les millors èpoques de la vida.

Fa milers d’anys que les joguines acompanyen l’esser humà, amb la missió d’entretenir i transmetre habilitats i valors que contribueixen al creixement personal. Possiblement per això, són presents en els records més valuosos de la nostra infantesa. Els joguets actuen com a reflex de la nostra societat i, en conseqüència, s’han anat adaptant al llarg de les diferents èpoques, fins arribar als nostres dies.

L’exposició vol “fer una mirada enrere, aprofitant les vacances de Nadal, perquè tots els nens i nenes puguin conèixer com jugaven els seus pares”. “Realment, hi ha peces que semblen molt antigues i no ho són tant, i d’altres que s’assemblen força als jocs actuals”, ha explicat Verònica Zamora, educadora de Museus de Martorell.

Verònica Zamora, educadora Museus de Martorell

Tot passejant per la sala, hi trobaran càmeres de cinema Nic, Cinexin i Super 8; una Nintendo de 1982; els primers cotxes teledirigits; joguines de llauna; pianets i xilomàtics; cuinetes i electrodomèstics; contes i retallables, i joguines inspirades en el món de la televisió. Al fons, la reproducció d’un dormitori replet de joguines i empaperat amb cartells publicitaris de jocs de diverses dècades.

Verònica Zamora, educadora Museus de Martorell

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que la mostra “ens evoca el nostre passat i forma part del patrimoni històric de moltes èpoques. Tots ens hi veiem reflectits d’alguna manera i hem vist alguna joguina que havíem tingut. És una petjada històrica molt encertada i vull agrair molt les aportacions de les persones que han cedit temporalment alguna joguina que per a ells era important”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“És una exposició molt adequada per aquestes dates en les quals ben aviat vindran Ses Majestats i tornaran a deixar regals a les llars dels infants. Qui no recorda l’expectació amb la que esperàvem els Reis de l’Orient quan érem petits? La mostra ens permet veure, gràcies a la contribució de 36 martorellencs, diferents joguines de diverses èpoques. Convido tothom a visitar-la perquè a través de les joguines poden fer un viatge a la seva infantesa”, ha apuntat el regidor González.

Andreu González, regidor de Museus

L’exposició es podrà visitar fins al 12 de gener. Els dies 19 i 20 de desembre, i el 8, 9 i 10 de gener, de 17.00 a 20.00h. El 21, 22 i 23 de desembre, d’11.00 a 14.00h i de 17.00 a 20.00h. El 24, 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre, i 2, 3, 4, 5, 7, 11 i 12 de gener, d’11.00 a 14.00h.