Acte d’obertura de l’Espai del Record amb motiu del Dia del Dol Perinatal

1764
Espai del Record

El proper dissabte, 15 d’octubre, a les 10.00h, l’Ajuntament de Martorell organitza l’acte d’obertura de l’Espai del Record del Cementiri de Martorell en commemoració al Dia Mundial del Dol Perinatal. Un indret dedicat a tots els nadons que van morir al ventre de les seves mares o al poc de néixer, per tal de ser reconeguts i ajudar als familiars a tenir un lloc especial on recordar-los.

A l’acte hi assistirà l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat de la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i altres regidors de l’equip de govern. També Jordi Trelis, director general de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, i Marina Rinaldi, doula i experta en pèrdua gestacional.

La creació de l’Espai del Record del Cementiri es va aprovar a través d’una moció de Junts per Martorell, Partit dels Socialistes de Catalunya, Movem Martorell i Esquerra Republicana de Catalunya, al Ple Municipal del 21 de desembre de 2020.

El text de la moció posava en relleu que “la mort d’un fill o filla durant l’embaràs, el part o poc després de néixer és una realitat present en força famílies. És el que es coneix com a mort perinatal o neonatal en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs o en el primer mes de vida”.

“Un fet devastador per a una família, sens dubte una de les pitjors experiències que li podria passar a una mare o pare. És comú, que no rebin el suport que necessiten en el sistema sanitari o en l’entorn social”. Avui dia, el dol lligat a la mort d’un infant “segueix sent un tema tabú a la nostra societat, un tabú que invisibilitza aquestes famílies i el seu dolor, aïllant-les i menystenint les seves pèrdues”.

En els últims anys, s’han estès per Catalunya espais d’aquest tipus. El primer va ser a Calaf i també en tenen a Cervera, Tàrrega, Artés, Vic, Vilanova del Camí, Sant Cugat, Òdena, entre d’altres. Ara se suma el del Cementiri Municipal de Martorell, dedicat a tots els nadons que van morir al ventre de les seves mares o al poc de néixer.

L’Espai del Record de Martorell és un parterre amb elements naturals com arbres, vegetació i pedres, amb una placa o monòlit. Es contempla la possibilitat que cada família pugui afegir-hi una pedra com a símbol amb el seu nom. Té una doble funció, un espai simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i alhora donar visibilitat a la realitat de la mort gestacional i perinatal.

La creació d’aquest indret s’ha difós a les famílies de la nostra població a través del servei d’obstetrícia del Centre d’Atenció Primària, així com als coordinadors de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Sant Joan de Deu de Martorell, l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat, l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebrón, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, Maternitat, Hospital Santa Creu i Sant Pau, Hospital Dexeus Barcelona, Centre Medic Teknon, Hospitat General de Catalunya i altres de la ciutat de Barcelona.

A més, s’estan promovent xerrades i exposicions sobre la mort i el dol gestacional, neonatal i perinatal. També es vol crear a la Biblioteca Francesc Pujols un fons de llibres sobre avortaments, dol i mort perinatal, així com de filmografia específica.