Diumenge es presenta la Setmana de la Lactància Materna 2022

692

Del 16 al 21 d’octubre, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), juntament amb l’ASSIR Baix Llobregat Nord-Atenció Primària Metropolitana Sud i els ajuntaments de la comarca, organitzen la Setmana de la Lactància Materna. L’objectiu és donar visibilitat a l’alletament matern a través de diferents activitats per promocionar-lo i donar a conèixer els avantatges, tant per a la mare com per al nadó.

Amb el lema ‘Impulsem la lactància materna. Recolzant i educant’, l’Aliança Mundial per a l’Acció sobre la Lactància Materna (WABA, en anglès) organitza cada any, des del 2002, la Setmana Mundial de la Lactància Materna. Enguany, se centra en enfortir la capacitat que tenen els diferents àmbits implicats en protegir, promoure i donar suport a la lactància materna en diferents nivells de la societat.

Els objectius a nivell internacional són informar a les persones del seu paper en l’enfortiment de la cadena efectiva com a suport de la lactància materna. Establir la lactància materna com a part d’una bona nutrició, seguretat alimentària i reducció de les desigualtats. Interactuar amb persones i organitzacions de tota la cadena efectiva de suport a la lactància materna. Incidir a l’acció per enfortir la capacitat dels actors i els sistemes per un canvi transformador, apunta Míriam Algarra, directora d’Infermeria de la FHSJDM.

Míriam Algarra, directora d'Infermeria FHSJDM

Durant tota la setmana, la lactància materna serà present al Baix Llobregat Nord i la FHSJDM treballarà també per aquests objectius amb xerrades en directe i tallers, juntament amb els tradicionals concursos de fotografia i dibuix per a tothom.

Míriam Algarra, directora d'Infermeria FHSJDM

Martorell acollirà bona part dels actes del programa de la Setmana de la Lactància, entre ells la Diada Inaugural, que tindrà lloc el proper 16 d’octubre, de 10.00 a 13.00h, a la plaça de les Cultures. Hi haurà Banc de llet materna, pintacares i pintapanxes, racó de contes, parada amb roba i joguines per a nadons, estands amb productes de lactància per a la mare i música.

El 17 octubre, a les 10.30h, al Complex Educatiu Torrent de Llops es farà la xerrada ‘Actuació davant d’asfixia, ennuegament del lactant’ amb Femi López, infermera pediàtrica del CAP de Martorell. L’ennuegament apareix de forma inesperada i ràpida i es produeix quan un cos estrany, ja sigui menjar, joguines, objectes petits, col·lapsen la via respiratòria i impedeixen que l’aire arribi als pulmons causant asfíxia. Es parlarà què hem de fer davant l’ennuegament del lactant.

A les 17.00h, hi haurà el taller ‘Massatge per a nadons’ amb Idoia Bonet, llevadora de CatSalut, a l’ASSIR Baix Llobregat Nord (carrer de Puig del Ravell, 10). Es farà una introducció al massatge infantil, una tècnica per enfortir la relació amb els nostres menuts.

El taller de ‘Música per a nadons’ de 9 a 36 mesos es durà a terme el 18 octubre, a les 11.00h, a l’Escola Municipal de Música de Martorell (EMM) (plaça de la Vila, 7), a càrrec de la professora Anna Roig. Es gaudir d’una estona de música en família i compartir recursos que us podran servir per fer música amb els vostres nadons: cançons, jocs de falda, jocs de dits, danses, experimentació amb objectes sonors i descoberta d’instruments.

A les 17.00h, es presentarà a la Biblioteca Francesc Pujols el llibre Sóc mare de Rosa Grau, mare de quatre fills i escriptora, i Mercè Bonastre, mestra especialista en Educació Infantil, psicomotricista, formadora de massatge infantil i orientadora familiar. És un llibre escrit per aquestes dues martorellenques, on parlen des de l’instant que et planteges ser mare fins el moment tan esperat de bressolar, acariciar i abraçar el teu fill . Del dormir, del menjar, del plor, de la parella, del massatge, del joc ….De com se sent la criatura i com ens sentim nosaltres. Us convidem a establir un col·loqui amb les autores del llibre entorn a la maternitat.

El 19 octubre, a les 10.30h, es convocarà a El Círcol la xerrada ‘El sòl pelvià en el post part. La sexualitat després del part’ amb Anna Fusalba, fisioterapeuta del sòl pelvià, especialista en uroginecologia, fisiosexologia i obstetrícia. En aquesta sessió ens endinsarà en el món, sovint desconegut, del sòl pelvià. Al llarg del cicle vital de la dona, el sòl pelvià està sotmès a molts canvis que requereixen una atenció i unes cures específiques, especialment durant l’embaràs i el postpart, etapes en les que el perineu viu canvis importants.

A la Llar d’Infants Les Torretes, a partir de les 17.00h, hi haurà una xerrada sobre ‘Alimentació i lactància’ amb Mireia Cabrera, dietista i nutricionista del CAP de Martorell. És veritat que hi ha aliments que afavoreixen la producció de llet? S’ha de seguir una alimentació específica durant el període d’alletament? Quins aliments són els més recomanables durant aquesta etapa? En un món sobre informat moltes vegades és difícil saber quina informació té un aval científic per això, durant aquest taller resoldran els principals dubtes sobre l’alimentació durant la lactància materna.

El 20 octubre, a les 11.00h, es farà ‘Natació per a nadons’ amb Esther Vela, monitora d’Esports Complex Esportiu La Vila de Martorell. Una sessió tastet de les classes de natació amb nadons. Aquestes estones ofereixen moments únics i màgics: el veureu somriure, gaudir i vosaltres també gaudireu d’un moment especial amb ell. Una gran oportunitat per reforçar la relació amb els menuts.

A les 17.00h, es presentarà a la Biblioteca el llibre Mucha teta d’Alba Padró, consultora en lactància materna, professora universitària, autora, divulgadora i cofundadora de l’aplicació sobre lactància LactApp. La lactància és un procés que desperta moltes preguntes, i en ocasions no sabem com resoldre aquests petits inconvenients que poden anar apareixen en el camí. Et convidem a parlar-ne amb l’autora del llibre Mucha teta, el qual t’ofereix les claus perquè puguis superar les petites i grans dificultats de la lactància, des de l’inici fins al final.

El 21 d’octubre, a les 11.00h, taller de ‘Pilates amb nadons’ a càrrec de Marta Cabello, fisioterapeuta especialitzada en l’esport i en el sòl pèlvic. El programa Mama Activa s’adreça a mares que acaben de tenir un fill. Té com a objectius aconseguir una bona recuperació física postpart, una millora de la consciència corporal i una preparació i adaptació progressiva per l´activitat física que es vulgui dur a terme després. El taller es farà al Centre Fisiosalut (carrer de Puig del Ravell, 53).

La taula rodona ‘Lactància i emocions’ es farà, a les 17.00h, amb Marina Rinaldi, doula, acompanyant maternal i promotora de salut femenina, Ainoha Brantuas, psicòloga referent de Benestar Emocional al CAP de Martorell, i Mercè Collell, psicòloga clínica, Psicoanalista. Moderarà Susanna Garcia, llevadora, coordinadora ASSIR Baix Llobregat Nord. La lactància materna és un parèntesi en la vida d’una dona molt important, no solament pel valor intrínsec d’alimentar un altre ésser humà, sinó perquè genera canvis profunds en tots els aspectes de la persona, els quals afecten inevitablement l’esfera emocional i la vivència d’aquesta. Durant la taula rodona, escoltaran la visió de tres professionals i, amb la participació del públic, es teixirà un diàleg enriquidor, fet d’intercanvi d’idees i opinions al voltant d’aquesta etapa de la vida de la dona. Es farà a la Biblioteca Francesc Pujols.

Per participar a les activitats de la Setmana de la Lactància Materna us podeu inscriure prèviament al portal entrades.martorell.cat.