Alerta del Pla VENTCAT per fortes ventades a la meitat sud de Catalunya

1142
VENTCAT Protecció Civil
VENTCAT Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat informa que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya s’ha activat el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT en fase d’ALERTA.

Les previsions meteorològiques indiquen que aquest dissabte a primera hora del matí, el vent afectarà la meitat sud del territori, principalment a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès i Baix Penedès. També podrà afectar les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.

Al migdia i a la tarda l’episodi s’estendrà i amb el pas de les hores les ventades s’aniran desplaçant cap al nord afectant especialment la costa del litoral central i de Tarragona i les cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu Occidental i Central i Alt Empordà. El vent bufarà de component oest.

Aquesta nit, el vent serà menys intens i es concentrarà a la costa litoral central i cotes altes del Pirineu. Es preveu que es pugui superar ratxes de 72 km/h durant l’episodi.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent. En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle. Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles. Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades