Tres generacions porten els cants de Pasqua a carrers i places de Martorell

1468
Caramelles. Cantada a la plaça 25 de Setembre
Caramelles. Cantada a la plaça 25 de Setembre

Els carrers i places de La Vila i Buenos Aires han estat els primers escenaris dels cants matinals de caramelles, aquest diumenge. La primera de les dues cites previstes –la segona serà aquest dilluns- ha aplegat unes 150 persones de diferents edats, que han cantat les cançons Ram, rampataplam, Somriem i Caramelles llibertat. Al final de la matinal s’ha lliurat la gegant Mona de Pasqua a Maria Teresa Juvé, guanyadora del sorteig organitzat per Caramelles de Martorell.

Després d’un mes i mig d’assajos a la Casa de Cultura La Vila, els cantaires han sortit al carrer aquest diumenge per interpretar els cants de Pasqua sota la batuta de Caramelles de Martorell. Els 150 participants han fet parada a la plaça de l’Església; a la plaça 25 de Setembre –barri de Rosanes-; a la plaça de la Creu –el Pont del Diable-; a l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires; a l’exterior de la parròquia de Crist Salvador; a l’avinguda de Pau Claris; a la plaça de les Hores; a l’església de Santa Maria i a la plaça de la Vila. La comitiva s’ha desplaçat en trenet, i els han acompanyat els capgrossos Met i Queta, dels Capgrossos de Martorell.

Anna Gil, directora de Caramelles de Martorell, explicava que “som una gran família i mantenim una tradició que ja té 88 anys a la nostra població. Primer va començar sent una activitat de la parròquia i per això cantem a la sortida de la missa a Crist Salvador i a la part final de la missa de la parròquia de Santa Maria, però amb els anys l’hem anat adaptant també als nous temps”. Per Gil, la flama continua ben viva: “aquí som fins a tres generacions de martorellencs”. Gil ha avançat també que “postposarem per més endavant la trobada caramellaire prevista a Martorell pel proper 12 d’abril, ja que coincideix amb la manifestació per la llibertat dels presos polítics convocada a Barcelona i creiem que les caramelles han d’estar a favor d’aquesta causa”.

Anna Gil, directora de Caramelles de Martorell

I tres han sigut també les cançons interpretades. Nina Cintas ha dirigit el grup en la cantada de la popular Ram, rampataplam i del tema Somriem, adaptació de la nadala de Josep Thió Quan somrius, acompanyada de músics i instruments. Mercè Miró ha creat i dirigit el tema Caramelles llibertat. Aquesta ha sigut la interpretació que han fet els cantaires dins l’església de Santa Maria:

Cançó Ram, rampataplam interpretada per Caramelles de Martorell
Cançó Somriem, interpretada per Caramelles de Martorell
Cançó Caramelles llibertat, interpretada per Caramelles de Martorell

Miró ha explicat que aquesta darrera és “una cançó que reivindica el moment que està vivint Catalunya, i que hem creat de manera que fos fàcil de cantar per tothom”, explicava ella mateixa.

Mercè Miró, creadora de la cançó 'Caramelles llibertat'

Maria Teresa Juvé, guanyadora del sorteig de la mona gegant de Pasqua

En arribar a la plaça de la Vila, el grup ha fet una darrera cantada amb l’acompanyament dels regidors de l’Ajuntament de Martorell Sergi Corral, Lluís Esteve, Míriam Riera i Albert Fernández. Tot seguit, s’ha lliurat la gegant mona de Pasqua a Maria Teresa Juvé, posseïdora de la butlleta guanyadora amb les darreres quatre xifres del sorteig de l’ONCE del passat dijous.

Caramelles. Lliurament de la mona a la Maria Teresa Juvé i família
Caramelles. Lliurament de la mona a la Maria Teresa Juvé i família

Juvé, qui havia format part de Caramelles de Martorell, explicava que “ara feia anys que no comprava butlletes i estem molt contents que ens hagi tocat” i comentava que “ja ens va tocar una vegada, l’any 1992. Aleshores, la mona recreava l’estadi olímpic, just abans dels Jocs Olímpics de Barcelona 92”.

Maria Teresa Juvé, guanyadora de la mona gegant de Pasqua

La Maria Teresa i la seva família s’han emportat un ou gegant de xocolata que evoca el 400 aniversari del naixement del compositor martorellenc Joan Cererols –elaborat per l’empresa Simón Coll- i un pastís de gema i fruita confitada de 8 quilos de la pastisseria Artigues.

Dilluns de cants a Can Carreras, el Pla i el Camí Fondo

Les caramelles continuen aquest dilluns al matí. El punt de trobada serà a les 09.00h a l’aparcament del Vapor, i la comitiva es desplaçarà cap al barri de Can Carreras per fer dues cantades: a la plaça de l’Era del Padró i al carrer de Sant Joan. Seguiran pel Pla -la plaça Onze de Setembre-, i el Camí Fondo, a la Residència d’Avis Sant Joan de Déu; la rambla de Les Bòbiles; la plaça de Frederic Duran; el carrer d’Ausiàs March i el Centre Cultural. L’entitat anirà fent seguiment puntual del recorregut a la seva pàgina de facebook.