Martorell se suma a la campanya ‘Il·lumina’l de blau’ amb motiu del Dia Mundial de l’Autisme

1182
Dia Mundial Autisme
Dia Mundial Autisme

El Dia Mundial de l’Autisme es va commemorar ahir dilluns, 2 d’abril. L’associació TEA Martorell (ASSOTEA), amb el suport de l’Ajuntament, il·lumina aquest dimarts de color blau el pont d’Anoia per tal d’adherir-se a la campanya de sensibilització ‘Light it Up Blue’ (Il·lumina’l de blau) en la qual participaran milers d’edificis i monuments emblemàtics de tot el món en solidaritat amb el col·lectiu de persones amb Trastorn de l’Espectre Autista i les seves famílies.

El TEA implica un conjunt d’afectacions en el desenvolupament neuronal i el funcionament cerebral. Aquestes comporten dificultats de comunicació i d’interacció social. Un de cada 100 nens europeus neix amb algun TEA i a l’estat el pateixen 450.000 persones. “Trencar barreres i fer una societat més accessible a aquestes persones són les intencions del Dia Mundial de l’Autisme”, afirma Pilar Chamorro, membre d’ASSOTEA, qui ha recordat que “l’autisme no és cap malaltia, sinó un trastorn que cal conèixer”.

Pilar Chamorro, membre ASSOTEA

El TEA pot estar associat a qualsevol nivell de capacitat intel·lectual i d’aprenentatge. Oscil·la entre problemes molt subtils de comprensió o de limitació de la funció social i discapacitats molt greus. A vegades les persones afectades poden tenir habilitats especials. En alguns dels casos es fa un diagnòstic associat de discapacitat intel·lectual, que pot ser des de moderada fins a profunda. També poden mostrar alteracions del comportament, alteracions emocionals, irregularitats de la ingesta alimentària, alteracions del son i conductes autolesives. La membre d’ASSOTEA, Pilar Chamorro, afegeix que “hi ha àrees del cervell en les quals les emocions o la comunicació i el llenguatge no funcionen igual que en la resta, són connexions neuronals que van per altres camins”.

Pilar Chamorro, membre ASSOTEA

L’entitat compta en l’actualitat amb una cinquantena de famílies associades i preparen nous projectes, com ara un taller de cuina per adolescents o un taller d’activitat esportiva i teràpies per a nens que estan en edat escolar i adolescents. Actualment, s’estima que entre 7 i 10 persones de cada 1.000 tenen un trastorn de l’espectre de l’autista. A Catalunya, l’any 2016 es van atendre 7.406 persones amb diagnòstic de TEA en els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil, aquesta xifra representa el 11,7% del total de persones ateses en els CSMIJ de Catalunya. D’altra banda, les estimacions poblacionals per a TEA a nivell mundial situen la prevalença en 1% als països industrialitzats.

La detecció precoç permet que, en el cas que un infant tingui un risc elevat d’estar afectat pel TEA, se’n pugui iniciar la intervenció més adequada que ajudi al seu desenvolupament i l’estimulació de les capacitats que pugui tenir més restringides. És important que aquesta detecció es faci tan aviat com sigui possible.