Alerta per calor molt intensa dimarts a la tarda

726
Foto: gencat.cat

S’ha activat aquest migdia l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa dimarts a partir del migdia. Afectarà gairebé tot el país i especialment a les comarques de Lleida i la Garrotxa.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu per dimarts la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà més alta a tota la meitat nord, i especialment a les comarques de Lleida i la Garrotxa. Puntualment es poden superar els 40-41º. Per a la propera matinada i la matinada de dimarts a dimecres s’ha emès un avís per calor nocturna intensa a tot el litoral i prelitoral català.

Refugis climàtics

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús. A Martorell són refugis climàtics la Biblioteca, els esplais de Gent Gran o el Centre Cultural, equipaments on es pot gaudir de temperatura agradable. A més, la Piscina Municipal d’Estiu també actua com a refugi climàtic i permetrà refrescar-nos aquests dies.

També es demana especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Principals consells davant la calor

Cal hidratar-se molt sovint. Beu força aigua i evita beure alcohol i fer àpats copiosos.
Evita sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Això inclou les activitats quotidianes i la pràctica esportiva.

Si treballes a l’aire lliure duu el cap cobert amb una gorra i beu més aigua de l’habitual.
Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint.

Si no disposes de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles.

Si tens mascota, pensa en el seu benestar i treu-la a passejar en les hores més fresques, fes que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.