Alta participació en el 46è Premi Vila, amb prop de mig miler d’obres candidates

540
44è Premi Vila de Martorell
44è Premi Vila de Martorell

La 46a edició del Premi Vila de Martorell, organitzat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament, ha registrat un total de 479 obres participants. En les categories d’àmbit nacional, la de poesia en català experimenta un notable ascens amb 141 candidates, i els d’àmbit local experimenten un augment i se situen en 38.

El Premi Vila torna després que l’edició de l’any passat es cancelés per l’estat d’alarma, i ho ha fet amb força. Amb la suma de les obres que es van registrar l’any passat i les noves candidates, s’ha registrat una participació “molt alta”, tal i com ha apuntat el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González.

Així, la participació ha crescut un 220% en comparació amb l’any 2018, que tenia els mateixos requisits i procediments de participació i que va reunir 202 obres. González destaca que “els jurats ho tindran molt difícil, perquè hi haurà molt per triar i remenar”.

Andreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

La categoria del microrelat ha estat la gran triomfadora d’enguany, amb 256 obres. A les categories d’àmbit nacional, s’ha registrat un important increment en la poesia en català -141 poemes-, mentre que en castellà n’hi ha hagut 36, una participació semblant a 2018. Al premi traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros, fet en col·laboració amb l’editorial martorellenca Adesiara, hi han participat 9 obres.

Andreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Als premis locals s’han presentat “38 obres, 19 d’adults i 19 d’infants i joves. En adults, s’han recepcionat 9 llibres, 4 poemes i 6 contes. Del segon grup s’han presentat 12 poemes i 2 contes -entre els infants de fins a 11 anys- i en la franja de 12 a 18 hem recollit 2 poemes i 3 contes”, desgrana la tècnica de Cultura Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Les bones xifres d’enguany posen de relleu, per a González, la gran acceptació que té un Premi “que ha arribat a les 46 edicions, sobretot perquè ha fomentat la consolidació d’algunes carreres literàries, per la seva notable dotació econòmica i per la publicació dels originals que aconsegueixen els guanyadors de les principals categories”.

Andreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

La 46a edició del Premi Vila ha tingut una dotació econòmica global de 7.400 euros i altres premis per als guanyadors de les 7 categories. Si les condicions sanitàries ho permeten, el lliurament tindrà lloc el 23 d’abril, a les 20.00h, presentat per l’actriu Àngels Bassas.