Alumnes de Turquia, República Txeca, Itàlia i Macedònia fan intercanvi amb el Pompeu Fabra

895

Una vintena d’alumnes, d’entre 15 i 18 anys, de les ciutats de Trabzon i Bodrum (Turquia), Praga (República Txeca), Florència (Itàlia) i Nanussa (Macedònia) visita, des d’avui i fins divendres, Martorell. L’estada forma part d’un programa Erasmus d’intercanvi pedagògic amb alumnes de l’Institut Pompeu Fabra.

Sota el lema ‘Touching the past to reach the future‘ (Toquem el passat per arribar al futur), els alumnes aprenen “aspectes rellevants del patrimoni de cada indret, l’herència cultural tangible i intangible, el llegat ancestral o la cultura popular. Tot allò que ens arriba del passat al present i que nosaltres projectarem en el futur”, explica la cap d’Estudis del Pompeu Fabra i coordinadora del projecte Erasmus, Marisa Moya.

Marisa Moya, cap d'Estudis Institut Pompeu Fabra

El projecte d’intercanvi es va iniciar al novembre amb unes jornades de presentació a la ciutat italiana de Florència. La de Martorell és la segona trobada i la primera on hi participa l’alumnat. A casa nostra treballaran com a centres d’interès la cultura i la gastronomia popular. Aquest matí, han desenvolupat un workshop de disseny de logotip i eslògan del projecte a les aules del Pompeu Fabra i, a continuació, han gaudit d’un taller de rajoles a l’Enrajolada-Casa Museu Santacana. A la tarda, han conegut les nostres figures festives a La Caserna, on s’han enfaixat i han fet ballar els Gegants i Capgrossos.

Marisa Moya, cap d'Estudis Institut Pompeu Fabra

Dimarts visitaran el Parc Güell, el passeig de Gràcia i el Mercat de Santa Caterina a Barcelona, i acabaran la jornada amb un espectacle de flamenc. Dimecres marxaran cap a Empúries i veuran el Museu Dalí de Figueres. Dijous aprendran a fer allioli, pa amb tomàquet, crema catalana, truita i paella, i faran un taller de danses amb els Bastoners de Martorell. Al vespre, soparan amb les famílies d’acollida a l’Ateneu de Can Carreras i divendres tornaran a fer ruta per Barcelona.

“L’intercanvi és tota una experiència per als alumnes, des del menjar a la manera de vestir-se. Tot és molt exòtic en un primer moment, però també són capaços de veure que tenim moltes coses en comú”, apunta Moya.

Marisa Moya, cap d'Estudis Institut Pompeu Fabra

Ebru Topaçlioglu, coordinadora del projecte al Kanuni Anadolu Lisesi de Trabzon (Turquia), assegura que “intentem cercar diferents cultures per ensenyar els alumnes a protegir el patrimoni. A Martorell estem molt feliços perquè les famílies ens han acollit de forma molt hospitalària i els joves poden aprendre de primera mà els costums i formes de vida”.

La següent trobada del projecte Erasmus serà al maig a Bodrum, ciutat costanera de Turquia, per treballar les supersticions i remeis populars. A l’octubre, tenen previst anar a Praga per descobrir la història dels avantpassats a través de fotografies i jocs.