Alumnes de secundària mostren els curtmetratges fets durant el curs

366
'Curts en acció'

Aquest matí s’ha presentat a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural el resultat final del ‘Curts en acció’, un projecte de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament. La iniciativa apropa els adolescents al món de l’audiovisual, a través de la confecció íntegra d’un curtmetratge. Aquest curs s’ha desplegat als tres centres de secundària de la nostra població –IES Pompeu Fabra, IES Joan Oró i Institut Maria Canela- a més del Centre de Formació d’Adults, els PFI-PTT i la UEC Martorell.

L’acte, celebrat davant un centenar d’alumnes dels centres implicats, ha inclòs una introducció del projecte i una reflexió final a càrrec de les psicòlogues d’Origo (Adriana Garcia i Jèssica Creus).

Entremig, s’han presentat i projectat els set curtmetratges. L’Aula Oberta de l’IES Joan Oró ha mostrat el No em toquis els nassos; el PFI-PTT Mecànica, Veritats o mentides; el FBR Joan Oró, Shadow Box; l’IFE Joan Oró ha mostrat el seu treball L’entrepà; L’INS Maria Canela Veus callades. També hi ha participat l’UEC Martorell- Institució Escolar Balmes.

Francisco Marisei, tallerista del Ceina, centre de formació professional, sociocultural i de lleure encarregada de l’activitat, ha destacat algunes de les temàtiques dels curtmetratges: “l’oci davant de la pantalla, la sexualitat, l’assetjament o la discriminació. Segons l’edat del grup, interessen més uns temes o els altres”.

Francisco Marisei, tallerista del Ceina

El ‘Curts en acció’ ha fet que les aules s’hagin convertit en plató de rodatge, sala de maquillatge i cabina de muntatge alhora. Els alumnes han fet el guió, han filmat i han muntat cada curt, en estreta col·laboració amb el professorat i el propi centre, així com amb entitats i experts que hi donen suport actiu.

Així, han adquirit aprenentatges tècnics, d’introducció al llenguatge i s’han sentit motivats a investigar al voltant del món de l’audiovisual, que acostuma a agradar-los, i que els estimula. A més, els beneficia a nivell de treballar en consens per a un objectiu en comú, i milloren pel que fa a la interdisciplinarietat, la inclusió, la col·laboració i la intel·ligència social.

Una descoberta que “els permet també guanyar més esperit crític al voltant del món audiovisual que els inunda”, i que esdevé “una oportunitat per veure, de manera transversal, com funciona tot el procés d’aprenentatge. El resultat final ajuda i és una gratificació. I ells aprenen a construir les coses peça a peça, poc a poc”, afirma Marisei.

Francisco Marisei, tallerista del Ceina

Gràcies a la realització d’un curtmetratge, els alumnes treballen “un seguit de temes que, d’altra manera, no abordarien”. Així, gràcies al cinema, “cap d’ells se sent amenaçat i tots se senten amb el dret de parlar-ne”. A més, explica Marisei, la vinculació del professorat ha anat en augment.

Francisco Marisei, tallerista del Ceina

L’activitat té com a objectiu principal facilitar el treball preventiu i educatiu amb grups de joves al voltant de temes d’interès per a Joventut, moltes de les quals coincideixen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible d’Europa, així com la prevenció de conductes de risc en un sentit ampli. Tot i així, cada proposta sempre s’adapta als interessos i necessitats de cada grup o classe.

La realització íntegre d’un curtmetratge per part dels estudiants els permet acostar-se i experimentar el llenguatge audiovisual d’una manera pràctica i treballar el tema triat per a que els joves estudiants puguin expressar, amb el seu llenguatge, aquesta temàtica.