La Festa Sambori reuneix 600 alumnes de 10 centres per celebrar la cultura i la creativitat en català

423
Festa Sambori

La Nau 1 de Ca n’Oliveres s’ha omplert aquest matí de creativitat, jocs i cultura amb la Festa Sambori, organitzada per Òmnium Pla de Montserrat. Més de 600 alumnes de 10 centres educatius, entre els quals hi havia les escoles Vicente Aleixandre, José Echegaray i l’Institut Joan Oró de Martorell, han participat en aquesta jornada que culmina el curs del Sambori, un projecte educatiu i cultural que promou la creació col·lectiva en català entre l’alumnat, l’expressió artística, la inclusió i el vincle amb la llengua com a eina de transformació social.

La festa ha començat, a les 9.30h, amb un matí intens d’activitats, on els infants han gaudit de 13 tallers relacionats amb disciplines tan diverses com el teatre, la dansa, la música, l’audiovisual, el circ, les arts plàstiques, la literatura o la robòtica. L’alumnat podia escollir lliurement els tallers que més li interessaven, sense necessitat d’inscripció prèvia ni de seguir agrupaments per escoles, afavorint així la barreja i l’intercanvi entre estudiants de diferents municipis.

Entre les activitats, hi destacaven el taller de grafit, el taller de breakdance, jocs gegants, tallers de robòtica, la màquina de Rube Goldberg, circ, tir amb arc, automaquillatge o teatre, entre d’altres. L’objectiu era oferir espais participatius i creatius que convidessin a descobrir noves formes d’expressió i a reforçar el vincle amb la llengua catalana des d’una perspectiva vivencial i propera.

Una de les grans novetats d’aquesta edició ha estat la realització d’un pòdcast en directe des de l’escenari central, presentat per Artur Grau. Al llarg del matí, alumnes de cada centre han explicat els seus processos creatius i les obres que han presentat al Sambori. Les entrevistes, d’uns 10 minuts, han permès escoltar la veu de l’alumnat i conèixer els projectes des del seu punt de vista.

La cloenda ha comptat amb la visita del president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, qui ha destacat que “el Sambori és la culminació del gran projecte educatiu que té Òmnium a tot el país per treballar el català a les escoles” i ha recordat que enguany més de 6.000 alumnes de més de 100 centres d’arreu han participat en el projecte.

Xavier Antich, president Òmnium Cultural

Segons Antich, “hi ha un problema als centres educatius d’identificar el català com la llengua dels deures i els exàmens. El Sambori mostra que també és una llengua per a la creació, la relació i el joc”.

Xavier Antich, president Òmnium Cultural

Per la seva banda, Jordi Gibert, president d’Òmnium Pla de Montserrat, ha celebrat que Martorell pugui acollir una jornada com aquesta i ha afirmat que “la situació del català a l’escola ens preocupa i ocupa, i el projecte Sambori és un dels pilars d’Òmnium en defensa de la llengua”.

Jordi Gibert, president Òmnium Pla Montserrat

Maria Rocaspana, també membre d’Òmnium Pla de Montserrat, ha remarcat que la festa “és un dia lúdic en què els nens i nenes que han treballat les seves mostres al llarg del curs poden gaudir de tallers diversos”. També ha posat en valor que les propostes escolars “es presenten en català i en grups heterogenis”, i que el format audiovisual de les mostres “permet donar visibilitat al treball col·lectiu i a la diversitat de cada aula”.

Maria Rocaspana, membre Òmnium Pla Montserrat

El Sambori és un projecte educatiu impulsat per Òmnium Cultural amb l’objectiu de fomentar la creació artística col·lectiva, l’apoderament cultural, el sentiment de pertinença i l’ús del català com a eina de transformació social i educativa. Té la voluntat de donar veu a l’alumnat, especialment als col·lectius menys representats, i de crear sinergies entre centres, famílies i entitats del territori per construir un teixit cultural arrelat i inclusiu.