Antoni Folqué aplega més de cent anys de ciclisme martorellenc al seu llibre

748
Presentació 'Història del ciclisme a Martorell' d'Antoni Folqué

Antoni Folqué ha presentat aquest dijous a la terrassa de la Biblioteca el seu llibre Història del ciclisme a Martorell. 1889-2006. Un repàs per l’evolució de l’esport de la bicicleta a casa nostra, amb noms propis, fites, anècdotes i imatges. L’han acompanyat l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor d’Esports, Gerard Mimó, i Cisco Querol ha fet de mestre de cerimònia.

Entre 1992 i 2014, Folqué va ser president de la Penya Ciclista de Martorell i va descobrir que la història d’aquest esport al nostre poble venia de lluny. Va conèixer molts ciclistes, va recopilar moltes imatges i va documentar-se al Museu Antic de Barcelona, al Museu Municipal Vicenç Ros i a l’Arxiu Municipal de Martorell per poder escriure un llibre. Gràcies a la informació recollida i a la seva memòria prodigiosa, en va fer un primer esborrany de 67 pàgines i ara, als seus gairebé 90 anys, n’ha escrit aquest de prop de 300.

Reproductor d'àudio
Antoni Folqué, autor

Al llibre en destaca noms propis com el de Maties Gasulla, qui l’any 1929 va ser el primer ciclista martorellenc en participar a la Volta a Catalunya. Després de la Guerra Civil, Jaume Montaña i Josep Vidal va ser els grans ciclistes de l’època. Montaña va anar a Giro d’Itàlia l’any 1952 quan era molt difícil accedir-hi, ja que s’hi anava per seleccions nacionals. I Josep Vidal va estar seleccionat l’any 1953 per al Giro d’Itàlia i el Tour de França. Vidal també va inaugurar el paso del Stelvio, de 2.765 metres d’alçada, aquell any. Va ser el primer català en passar-hi i Folqué el segon, uns anys més tard. A la publicació també apareixen altres noms brillants com Gonçal Sariñena, Josep Fisa o Israel Núñez.

Reproductor d'àudio
Antoni Folqué, autor

L’autor es va aficionar al ciclisme de ben jove, a finals dels anys 40, quan vivia al barri de Can Carreres i va conèixer en Jaume Montaña, qui participava cada any a la Volta a Catalunya. Sobre les dues rodes, Folqué va sentir debilitat per l’ascensió a ports de muntanya, uns 190 n’ha pujat a Montserrat, a l’Ordal, a Ullastrell, als rasos de Peguera o al Coll de Pal. També als Pirineus catalans i francesos; als Alps francesos, suïssos, austríacs, italians i alemanys.

Ha pedalat tres vegades una marxa de 147 quilòmetres a les Dolomites, passant per vuit ports de muntanya a més de 2.000 metres. La seva primera cursa a l’estranger va ser al port de Galibier i de Lizoart, fent fins a 192 quilòmetres de pujada i 4.500 metres de desnivell.

Entrevista Antoni Folqué a Ràdio Martorell