‘Argelagues’, el debut literari de Gemma Ruiz, homenatja les dones de la revolució del tèxtil

2276
Gemma Ruiz, periodista
Gemma Ruiz, periodista

La periodista Gemma Ruiz ha passat avui per la Biblioteca Martorell per presentar Argelagues, un relat èpic i emotiu de dones que reivindiquen el seu paper en la societat catalana de principis del segle XX i fins els anys 6o. La història de l’àvia Remei, la seva filla Rosa i la seva jove Nina, però també de moltes dones de l’època que van passar de viure al camp a treballar a la gran ciutat. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

La novel·la narra la vida de tres generacions femenines, que viuen entre Castellterçol i Sabadell, i que “s’adapten als efectes de la revolució tèxtil, l’energia de la qual provenia majoritàriament de dones i nenes; elles van tirar endavant la vida d’aquest país”, ha dit Ruiz. Les dones van esdevenir “una important mà d’obra amb una vida sacrificada al marit i als fills, sotmeses a l’obediència dels encarregats de les fàbriques i a l’estricta moral”.

Gemma Ruiz, periodista i autora 'Argelagues'

Argelagues està escrit en un català autèntic i natural, amb expressions ben vives de l’època. I és que l’àvia Remei va ser la font oral de l’autora, qui li va gravar una entrevista per fer un treball de la facultat. “Havia pensat escriure la seva història quan es jubilés” però, finalment, empesa per la seva parella, el també escriptor Albert Forns, va decidir retre ara homenatge a aquestes dones “per explicar la història des del punt de vista de qui s’ha menystingut”.

Gemma Ruiz, periodista i autora 'Argelagues'

Sobre l’autora

La periodista Gemma Ruiz va néixer a Sabadell el 1975. Ha treballat des de 1996 als serveis d’informatius de Televisió de Catalunya, especialitzant-se en crònica cultural dels Telenotícies. Durant sis anys, va fer les cròniques teatrals al programa La nit al dia. Argelagues és la seva primera novel·la.