Arpal: “Martorell és, tristament, el balneari per als immigrants al Baix Llobregat”

1019

Francesc Josep Arpal és l’alcaldable pel Partit Popular en les eleccions municipals del proper 24 de maig per sisè cop. La seva formació ha comptat amb dos regidors en aquesta darrera legislatura. Es presenta als comicis posant molt d’èmfasi en la immigració i plantejant que aquest col·lectiu compta amb privilegis. Aquest ferroviari de 53 anys, casat i amb un fill, és aficionat al motociclisme i a la música; és membre del Club Jazz Martorell.

Francesc Josep Arpal-Sr. Arpal, aquest cop concorren amb el lema Estem a temps. Per a què són a temps?
-Perquè estem en un moment una mica complicat. A més de les problemàtiques municipals, hi ha formacions que volen vincular-hi el sobiranisme com a prova per a unes possibles eleccions autonòmiques al setembre. Amb aquest missatge, remarquem que el dia 24 som a temps de plantar cara als independentistes, de baixar impostos, i d’exigir el mateix als de fora que el que ens exigim a nosaltres mateixos.

-Quines són les seves prioritats?
-Les persones, i no pas el ciment, els totxos, les flors i les inauguracions, sovint del tot innecessàries. Portem al programa la reducció d’impostos, aplicar bonificacions, l’ajuda a la família, l’habitatge, i la immigració com a principals punts.

-La immigració és un dels temes en el que posen molt d’accent. Per què?
-Considerem que Martorell és tristament el balneari dels immigrants del Baix Llobregat. Molts dels ciutadans de fora no vénen a viure a Martorell, sinó a viure de Martorell, i això no pot ser. Com que els hem tractat molt bé, som el municipi de la comarca que té més immigració, amb un 19%, i si els seguim tractant tan bé en tindrem més.

-I això representa un problema, per a vostès?
-La immigració és bona, però defensem que hauria de portar un mínim de 5 anys d’empadronament per obtenir subvencions municipals. El 95% de les que es donen actualment són a persones que no són d’aquí. I per contra, hi ha famílies mileuristes amb un sol fill que també ho passen malament i que no tenen els requisits necessaris per obtenir cap mena de subvenció. Si es dóna als primers, també s’hauria de poder donar a la resta.

-També exposen millorar la seguretat. De quina manera?
-És un punt important, i bastant preocupant a hores d’ara. Si creix en número d’habitants, també caldria que la Policia Local augmentés en efectius, i ara més aviat minva. També ha de millorar en logística i material del qual disposen. I no pot ser que cada dia hi hagi robatoris al nostre poble. Això s’intenta silenciar, perquè el govern de CiU s’aboca en tot allò que llueix, però es despreocupa d’allò que no es veu.

-Paral·lelament, parlen també de civisme
-Ens referim a que tots som iguals, els de fora i els d’aquí, i que qui incompleixi les normes ha de carregar amb les conseqüències. Per exemple, en alguns barris, els balcons estan plens d’antenes quan tenim unes ordenances que ho prohibeixen. En canvi, no s’hi pren cap mesura. Nosaltres sí que ho farem.

PP-La seva formació insisteix en la recuperació econòmica. Creu que això és un fet i que la gent del carrer també ho percep així?
-Quan el PP va accedir al poder el 2011, el govern estava en fallida i a punt de ser intervingut. Gràcies a les mesures preses, sovint impopulars, ara hi ha menys atur. Totes les dades diuen que l’economia està sortint de la crisi, que creixerem un 2,9 per cent, i que serem la locomotora econòmica d’Europa. Hi ha gent que ho haurà notat i d’altra que no, malauradament. Però pel pont de Maig i la Setmana Santa la majoria dels hotels estaven al 100%, i les carreteres, els avions i els trens, ben plens.

-I acabem referint-nos al dia després de les eleccions. Quins possibles acords estarien disposats a acceptar, si s’escau?
-Caldrà parlar si algú ens necessita o si nosaltres necessitem d’algú per governar. No ens neguem a res, perquè hem de recordar que en política municipal el 85% de les propostes presentades a l’Ajuntament aquesta legislatura han estat aprovades per tot el consistori, posant-nos d’acord partits de dretes, d’esquerres, independentistes…Per governar cal arribar a acords amb aquelles coses que uneixen. Les que separen, deixem-les de costat.