Gent sense sostre és el títol de la xerrada que va organitzar aquest dijous al Teatre del Foment l’Associació Social Cristiana de Voluntaris de Presons (ASCVP) i l’Associació per la Integració i Reinserció de Persones Socialment Vulnerables o en Situació d’Exclusió Social (PERSOVUSES). Els conferenciants van ser Ferran Busquets –director de la Fundació Arrels- i la germana teresiana Viqui Molins, una de les impulsores de l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna de Barcelona. Van aportar les seves visions del problema, van fer una reflexió envers la multiplicitat de factors que el generen, les conseqüències i les maneres de combatre’l. La regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau, va ser-hi present i va participar en el debat.
Les darreres dades de la Fundació Arrels apunten que prop de 14.000 catalans i catalanes no tenen una llar on viure. D’aquests, 3.200 es localitzen a la ciutat de Barcelona. Tenen una mitjana d’edat de 54 anys, el 44% fa ja més de 3 anys que pateixen aquesta situació, el 50% tenen fills i idèntic percentatge busquen feina. Els motius que els han portat fins aquí són molt diversos: personals –edat, salut i dependència-, entorn familiar, estructural i laboral, discriminació d’alguns col·lectius i minories, i institucionals. Les conseqüències no només són el deteriorament físic, sinó també el psíquic, afectant al 80% del total.
Paral·lelament als programes socials que despleguen les diferents administracions, diverses associacions, fundacions, col·lectius i parròquies treballen per atendre la gent sense sostre com a primer pas per combatre aquesta forma de pobresa extrema. És el cas de la Fundació Arrels i de la parròquia de Santa Anna de Barcelona.
La funció d’Arrels i l’Hospital de Campanya
Arrels, nascuda l’any 1986 i constituïda com a Fundació l’any 1998, atén els sense sostre, sensibilitza la resta de població i denuncia situacions injustes, alhora que fa propostes per combatre-les. A la parròquia de Santa Anna enguany s’ha constituït un Hospital de Campanya que atén les 24 hores tothom qui ho necessita, proporcionant un espai de descans i els àpats bàsics, gràcies a un equip de prop de 150 voluntaris.
Les reflexions de la xerrada
Tant Busquets com Molins es van referir, durant la xerrada, a la corresponsabilitat de tots els municipis d’abordar el problema, a la dificultat d’obtenir recursos humans i econòmics per exercir de la millor manera possible la seva tasca, a la necessitat de sensibilitzar tothom que és un problema real i més proper del que sembla i a conscienciar que no es pot abaixar la guàrdia malgrat una certa situació de recuperació econòmica. En la següent entrevista, els dos cooperants aborden tots aquests aspectes.