Arriba a Martorell la Mostra del Festival Internacional Cinema Medi Ambient

621

Arriba a Martorell la Mostra del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient ‘Suncine 29’, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Martorell i Martorell Viu. Una selecció de sis de les projeccions que es van poder veure al juny al festival. La mostra es projectarà en tres sessions que es faran els divendres 27 de gener, 10 i 24 de febrer, a les 19.00h, a la Casa de Cultura (C/Francesc Santacana 13).

El martorellenc Jaume Gil, director del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, explica que l’esdeveniment “porta 30 anys fent-se anualment a Barcelona i vol mostrar les últimes produccions d’arreu del món amb temàtica socioambiental per tal d’entretenir-nos, despertar-nos l’esperit crític i inspirar-nos a canviar actituds i valors envers en nostre entorn”.

Jaume Gil, director Festival Internacional Cinema Medi Ambient

La mostra oferirà el més representatiu del festival. Gil assegura que “hem intentat ser globals en temàtica i països. Les cintes són una reflexió sobre cap a on anem, què estem fent amb el nostre entorn i què podem canviar en el futur”.

“Les dues primeres sessions de la mostra estaran adreçades al públic en general i la darrera sessió al públic infantil. Els documentals de la mostra ens conviden a reflexionar sobre el futur del planeta des de diferents perspectives”, afegeix.

Jaume Gil, director Festival Internacional Cinema Medi Ambient

El divendres 27 de gener es farà una mirada femenina al medi ambient amb el passi del migmetratge Ella, canvia el clima de Dolapo Adeleke i Deji Akinpelu (Nigèria, 2022). No hi pot haver justícia climàtica sense justícia de gènere. Aquest breu documental dona veu a les dones capdavanteres que van quedar fora de les negociacions climàtiques globals i explora les accions necessàries per impulsar un futur millor per a tothom.

I Dones de la terra, també dirigida per Dolapo Adeleke i Deji Akinpelu (Nigèria, 2022). Un documental dramatitzat de 30 minuts centrat en les dones de la comunitat, les dones refinadores artesanals, les mineres, les dones líders i els membres masculins de les comunitats en les indústries del petroli i el gas i la mineria. El documental crida l’atenció sobre temes que giren entorn de la violència de gènere, la discriminació, l’opressió i la repressió, els problemes de salut i seguretat que enfronten les dones en la mineria i exploració artesanal, la violació i la prostitució.

Jaume Gil, director Festival Internacional Cinema Medi Ambient

El 10 de febrer es podrà veure Plastifera de Julio Pérez del Campo (Espanya, 2021). Un equip de recerca espanyol, pioner al món, detecta microplàstics a l’Antàrtida i la troposfera. Fa només 15 anys que es van descobrir microplàstics als oceans. Des d’aleshores, s’han anat trobant en molts més llocs, sense conèixer-ne les conseqüències reals per al medi ambient.

També es projectarà Tornant a l’origen: de la pradera a la selva de Daniela Zapata Grisales i Sara Villada Guevara (Colòmbia, 2021). Als boscos amazònics de Caquetá hi ha un depredador voraç: la desforestació. Algunes persones fan tot el possible perquè aquesta situació sigui diferent. Per exemple, utilitzen diverses estratègies per combatre la tala indiscriminada d’arbres, la pèrdua de boscos i el desequilibri de l’ecosistema, i canvien alguns dels seus mètodes de producció tradicionals.

Jaume Gil, director Festival Internacional Cinema Medi Ambient

El 24 de febrer es gaudirà de dues cintes d’animació per a infants. La primera serà Operació Pacífic d’Alejandra Araya (Xile, 2022). La Marina és una nena que somia a ser la primera dona a recórrer els oceans del món. Estima el mar, la seva flora i fauna… En un dels seus somnis, coneixerà una vella tortuga que la convidarà a una gran aventura: rescatar la seva neta Irvette. En aquest viatge, coneixerà diversos personatges que li mostraran la contaminació de les nostres aigües.

La darrera projecció serà Petjades al bosc de Juhaidah Joemin i Sandra Khoo (Malàsia, 2022). Un rinoceront que s’acaba de quedar orfe intenta trobar una nova llar a la selva tropical de Borneo.

Jaume Gil, director Festival Internacional Cinema Medi Ambient

La Mostra del Festival de Cinema de Medi Ambient ja es va fer a Martorell entre 2005 i 2011. Després d’uns anys d’aturada, torna a oferir-se aquest 2023 amb entrada gratuïta, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona. Les localitats es poden reservar al web entrades.martorell.cat.