Martorell se suma, un any més, a la Setmana de l’Energia Sostenible, un esdeveniment d’àmbit europeu que promou l’eficiència energètica i les energies renovables. Aquest 2024 se celebra de l’11 al 13 de juny amb activitats com ara conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres. A Martorell s’han programat dos tallers, dedicats a l’autoconsum fotovoltaic i a les factures energètiques.
La campanya d’enguany “torna a posar el focus en l’empoderament de la ciutadania cap a aquest nou model energètic a través de les comunitats energètiques locals, i en fer que cada cop s’hi sumi més gent. Per això, els dos tallers pràctics volen ajudar els martorellencs a avançar cap a la transició energètica. Són gratuïts, però amb reserva prèvia a entrades.martorell.cat”, explica el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament de Martorell, Jordi Amat.
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient
Dimarts, 11 de juny, a les 12.30h, es farà una visita institucional a les plaques fotovoltaiques del Complex Esportiu Torrent de Llops. També hi ha plaques solars a d’altres equipaments municipals com la Biblioteca Francesc Pujols i el Centre Integral d’Esport i Salut (CIES) per tal de millorar l’eficiència energètica.
Dimecres, 12 de juny, a les 18.30h, es farà un taller d’autoconsum fotovoltaic a la Biblioteca Francesc Pujols. Un educador ambiental especialitzat en energies renovables -no vinculat a cap companyia instal·ladora- explicarà en un parell d’hores els criteris més importants a tenir en compte a l’hora de fer una instal·lació fotovoltaica.
Amat detalla que el taller tindrà en compte aspectes “com ara: les necessitats mínimes de superfície i de radiació solar disponible; la potència recomanable a instal·lar; l’energia elèctrica produïda anualment; l’aprofitament òptim de la instal·lació per assolir nivells significatius d’autoconsum; el cost econòmic aproximat de la instal·lació solar; l’estalvi econòmic i d’emissions que aportarà; les possible bonificacions a les que ens podem adherir -IBI o ICIO-“.
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient
A més, s’explicarà la instal·lació solar fotovoltaica de la Biblioteca, inaugurada oficialment el dia abans junt amb la nova instal·lació del CIES i del CE Torrent de Llops, cadascuna d’uns 600 kW de potència. Es detallarà quina és la seva producció, l’estalvi d’emissions i econòmic que comporta, etc-.
El divendres, 14 de juny, a les 17.00h, l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires acull el taller de factures energètiques. “Un expert especialista en formació energètica ajudarà els assistents a entendre la factura elèctrica i el gas”.
També “s’aprendrà a descobrir el potencial d’estalvi optimitzant les factures i aplicant mesures senzilles d’estalvi energètic; aprendre a diferenciar entre mercat regulat i mercat lliure; consultar dades en línia a la nostra comercialitzadora i distribuïdora; optimitzar la discriminació horària i la potència contractada; detectar si es tenen contractats manteniments o serveis innecessaris, i finalment saber és té dret al bo social i a la possibilitat de contractar energia 100% renovable”.
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient
Al marge dels dos tallers, el vestíbul del Centre Cultural acollirà l’exposició interactiva Rehabilitem de la Diputació de Barcelona, de l’1 de juliol al 2 de setembre, per tal de donar a conèixer els avantatges que té el manteniment dels edificis, així com adaptar-los a les necessitats actuals de confort i estalvi energètic.