Assotea celebra el Dia Mundial de l’Autisme per trencar mites i superar barreres

383
Pont d'Anoia il·luminat de blau pel Dia Mundial de l'Autisme

El Dia Mundial de l’Autisme es commemora aquest divendres, 2 d’abril. L’objectiu d’aquest esdeveniment, promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides des de l’any 2007, és sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones que tenen autisme i trencar els mites que existeixen al voltant d’aquest tipus de trastorn.

Assotea, l’entitat martorellenca que vetlla per l’eradicació de les barreres i l’impuls d’oportunitats de les persones amb autisme, il·lumina aquests dies el pont d’Anoia de color blau per seguir reivindicant la seva inclusió social, educativa i laboral. L’associació també està impulsant una campanya a les xarxes socials amb fotografies que facin visible el sentir de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), segons explica la presidenta Merche González.

Quina és la importància de celebrar el Dia Mundial de l’Autisme?

És important perquè l’autisme és part de la societat. Volem que es conegui què és el TEA, quines dificultats tenen aquestes persones, comprendre i sociabilitzar més amb elles a l’escola, a la feina i a qualsevol àmbit. Conèixer les peculiaritats de la seva personalitat.

Enguany, us heu adaptat a les noves tecnologies per visibilitzar el Dia Mundial de l’Autisme a través de les xarxes socials. En què consisteix la campanya que esteu impulsant?

El que s’ha de fer és una foto amb una mascareta quirúrgica de color blau, decorada o dibuixada de forma creativa i esciure en un full un missatge que ajudi a comprendre la condició del TEA. A Instagram i també a Facebook, s’estan publicant missatges com “No entenc d’ironia”, “Si em col·lapso, dona’m espai” o “El soroll em molesta, necessito calma”. Es tracta de missatges relacionats amb els sentiments i necessitats de les persones amb autisme. El que voldríen dir i no poden o no saben expressar. Les fotos s’han d’etiquetar amb #cea2abrilassotea. A destacar, la col·laboració que hem tingut per part d’altres associacions, escoles i famílies per persones amb TEA.

Una altra iniciativa que dueu a terme és la il·luminació del pont d’Anoia de color blau.

Sí, il·luminem el pont de blau, i la gent pot passejar-hi i gaudir-lo. L’Ajuntament cada any ens dona l’oportunitat de fer aquesta acció i s’implica en la causa. L’important del Dia Mundial de l’Autisme és que és un dia per celebrar i conèixer aquesta condició d’una manera familiar i des de l’alegria. A més, a l’Esplai de Gent Gran de la Vila hem penjat una bufanda blava gegant en homenatge a les àvies que ajuden l’associació. Una iniciativa que vam posar en marxa l’any passat i que va quedar truncada per la pandèmia.

Com estan passat les persones amb autisme aquesta pandèmia?

Quan ens van confinar, vam demanar el dret de fer el passeig terapèutic perquè les persones amb autisme han de sortir. Es va demanar d’una forma responsable. Les famílies que sortien intentaven anar a llocs on hi hagués poc trànsit de persones i amb mesures. Sortien perquè necessitaven sortir, però amb unes pautes i recorreguts segurs. Ens vam mobilitzar per sortir perquè no podien estar a casa. No entenien la situació. Aquest dret es va reconèixer i les persones que sortien portaven el seu paper acreditatiu corresponent. Les persones amb autisme que poden portar mascareta la porten. Al principi, vam haver de fer teràpia online, perquè la teràpia no es pot suspendre, però ara hem recuperat la presencialitat, seguint totes les recomanacions de seguretat.