Avança la primera fase del projecte de reforestació a la serra de l’Ataix

409
Serra de l'Ataix

Continuen les tasques de retirat dels arbres cremats per l’incendi del passat juliol a la serra de l’Ataix, als termes de Martorell i de Castellví de Rosanes. És la primera fase dels treballs de reforestació que preveu la Diputació de Barcelona i que van començar aquest setembre a Castellví. L’Ajuntament de Martorell vol que la reforestació posterior es faci de manera molt pedagògica i implicant-hi els centres educatius.

El pla de l’ens provincial ha començat amb les actuacions més urgents d’enretirat dels arbres amb més d’un 40% de massa cremada, susceptibles de caure, i que es troben a 25 metres o menys de les zones de pas. Ara s’està executant dins les 7 hectàrees afectades a Castellví, i després serà el torn de les 14 de Martorell. La Diputació hi destina 30.000 euros.

El projecte es defineix en tres fases. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, comenta que l’actual -la primera- “Inclou actuacions urgents de retirada d’arbres que són un perill, perquè es troben al costat de camins molt transitats o de nuclis de població”. Darrera, comenta, vindran les altres dues fases: “Detectar els arbres cremats i retirar-ne els que siguin accessibles, i a la primavera-estiu vinent procedir a una reforestació”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per a aquesta tercera i definitiva fase de reforestació, Fonollosa descriu que “hi ha dues teories: una d’elles basada en reforestar poc i deixar que sigui el propi bosc el que es regeneri sol, i una altra que consistent en intervenir més i ajudar a la reforestació”.

L’alcalde aposta per la segona via, perquè té clar que “hem de fer virtut de la dificultat, fer pedagogia per posar en valor el nostre entorn natural”. Per a fer-ho, vol que “totes les escoles del municipi hi tinguin una part important, i que cada nen o nena pugui plantar un arbre a l’Ataix. Això té una força pedagògica brutal i sembla que ha agradat als tècnics de la Diputació”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa avança que la comunitat educativa ha rebut de molt bona manera aquest projecte, preveu que també sigui molt ben rebut per part del global de la ciutadania i que, tot plegat, ajudi “a regenerar més ràpidament es nostres boscos cremats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde matisa que aquestes accions s’han de fer necessàriament sota la coordinació de tècnics de la Diputació per tal de “no fer bestieses. Són ells qui ens han de dir quines parts es poden reforestar i com ho hem de fer”.