Biosca: “El cos té molts recursos per recuperar la salut, però l’hem d’ajudar a treure obstacles”

559
Presentació de 'Camins de salut', amb Clara Biosca

La metgessa de família Clara Biosca ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols Camins de salut. Recursos infinits per a una vida més saludable (Pagès Editors). Un llibre coral, escrit per 17 persones -metgesses, infermeres, psicòlogues, terapeutes i altres professionals-. Una guia per a gent interessada en la salut i els seus mecanismes, on es parla de velles i noves eines per mantenir l’equilibri o recuperar-lo, i que apel·la a Hipòcrates, el pare de la medicina.

Abraçar una comprensió holística de la salut va ser l’objectiu de l’equip redactor des que va fer les primers passes l’any 2010. Concebre la salut com un tot els va fer posar en comú els recursos per reconèixer les línies mestres que els unien i donar-les a conèixer. El llibre, editat el 2017, té com a fil conductor el pensament d’Hipòcrates, i tracta múltiples aspectes de la salut com ara la respiració, l’alimentació, la consciència corporal, l’exercici o la cura de les relacions personals, aportant propostes concretes. Biosca n’és la coordinadora i explica que “som un equip que coincideix en les ganes de transmetre eines de salut”.

Clara Biosca, coordinadora de 'Camins de salut'

Arran d’una reunió internacional de medicina sobre la regulació de les teràpies naturals, la doctora Biosca va decidir estudiar i fer una aportació sobre Hipòcrates. “Va ser una descoberta fenomental estudiar i descobrir-lo, perquè parlava de salut i de coses molt essencials, com ara el fet que el cos és un estat d’equilibri que es pot perdre, però que es pot tornar a equilibrar”.

Clara Biosca, coordinadora de 'Camins de salut'

La coordinadora de Camins de salut considera que l’obra està molt pensada i centrada en aquesta idea de posar el cos en equilibri: “El nostre cos és una meravella. Té molts recursos per tornar a recuperar la salut, però l’hem de d’ajudar a treure els obstacles, tal i com ja deia Hipòcrates fa 2.500 anys”.

Afegeix que primer “cal saber si un està desequilibrat, sigui per un disgust, per una temporada difícil de feina o per cansament, i buscar eines com ara descansar més o resoldre conflictes per retrobar l’equilibri”.

Clara Biosca, coordinadora de 'Camins de salut'

Com a metgessa de família, afirma que “al llarg de la meva trajectòria he visitat molta gent malalta i molt desorientada. Cal parlar del que és essencial i del que cada persona necessita”. Per això, en la seva col·laboració a l’obra, recull els quatre principis bàsics d’Hipòcrates, els lliga amb el seu aprenentatge sobre salut i parla de “consciència del cos, no pas descrivint moltes tècniques, sinó anant a l’essència i base per a que la gent es pugui cuidar i gaudir de cada dia”.

Clara Biosca, coordinadora de 'Camins de salut'

En definitiva, un conjunt de col·laboracions que fan “de pont entre el món d’abans, on ja sabien les eines de salut, i el món d’ara, que ha fet descobertes que corroboren el que ja deia Hipòcrates”.

En paral·lel a l’edició del llibre, els 17 professionals que el van elaborar van crear l’associació Salut Desperta, que treballa per a que els quatre principis bàsics d’Hipòcrates siguin reconeguts Patrimoni de la Humanitat i per fomentar el diàleg entre les diferents medicines del món.