L’Ajuntament renova el conveni com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’, iniciativa d’UNICEF

779
Conveni amb UNICEF

L’alcalde Xavier Fonollosa, i el president d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa, han signat aquest divendres el conveni de renovació de Martorell com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’, que estarà en vigor fins a 2027. El nostre municipi referma així el seu compromís en l’impuls als drets dels nens, nenes i adolescents, a través de polítiques locals amb enfocament de drets d’infància.

A través d’aquest conveni, Martorell es compromet a seguir col·laborant en les campanyes de sensibilització i amb les crides de suport a les situacions d’emergències que faci UNICEF. També en accions d’informació i sensibilització envers la infància, sobre la Convenció sobre els Drets de l’Infant o la celebració del Dia Universal de la Infància (20 de novembre).

L’Ajuntament també promourà entre el seu personal el coneixement i la formació en drets d’infància. En els centres educatius, fomentarà el programa d’educació en drets i ciutadania global d’UNICEF Comitè Espanyol (https://www.unicef.es/cat/educa/centres-referents). Aquesta iniciativa proposa a la comunitat educativa incorporar als centres la perspectiva sobre drets d’infància a través de metodologies, materials, recursos i activitats.  

Un altre dels acords és potenciar la participació dels infants, que tinguin espais propis per a la generació de propostes sobre els temes que els afecten, i que aquestes siguin tingudes en compte per part dels responsables del govern local.

A més, segella realitzar tots els esforços possibles per promoure els programes d’acció per a la infància i les famílies, prestant especial atenció als col·lectius més vulnerables i en situació de risc d’exclusió social. D’aquesta manera, contribuir a la consecució d’un Pacte d’Estat per a la Infància.

Firma Conveni Unicef 'Martorell, Ciutat Amiga de la Infància'

“A Catalunya són 23 les ciutats que formen part de la xarxa, entre elles Martorell, el que suposa abastar el 40% dels nens i adolescents catalans. Encara queda feina per fer, i hi ha més ciutats que podrien sumar-s’hi, però hi ha una sèrie de requisits que s’han de complir. Bàsicament, es tracta de concretar en les respectives ciutats, la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el conveni internacional més subscrit de la història de la humanitat, per tots els països del món, excepte els Estats Units”, ha dit Jaume Lanaspa.

Jaume Lanaspa, president d'UNICEF Comitè Catalunya

L’alcalde Fonollosa ha recordat que Martorell ha estat guardonat enguany amb el Premi ‘BeActive’ d’Educació de la Comissió Europea 2023, “com a ciutat que lluita contra les desigualtats infantils, pel programa ‘Martorell 360’, d’activitats extraescolars. Es fa des de l’Ajuntament, de forma gratuïta i universal, per no generar segregació. Hi ha més de 1.600 nenes i nens que fan activitats extraescolars, el 63% dels quals no n’havien fet mai cap. El pròxim repte que ja tenim entre mans és, dins del ‘Martorell Educa 360’, és poder enviar alguns nens i nenes a estudiar anglès a un país on la llengua oficial sigui aquesta”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Firma Conveni Unicef 'Martorell, Ciutat Amiga de la Infància'

Ciutat Amiga de la Infància des de 2018

L’Ajuntament de Martorell va obtenir la condició com a Ciutat Amiga de la Infància l’any 2018 en reconeixement de les polítiques municipals que impulsa per a la protecció i la defensa dels drets dels infants i que queden englobades en el Pla Local d’Infància i Adolescència de Martorell (PLIAM). I el novembre de 2023, UNICEF va renovar aquesta distinció per al període 2024-2027.

Per ser reconegut com Ciutat Amiga de la Infància, els municipis han d’elaborar una diagnosi sobre la situació de la infància i l’adolescència, definir una estratègia a través d’un pla local d’infància i adolescència, així com comptar amb espais de participació infantil i adolescent. Aquests instruments promouen que cada infant  i adolescent sigui valorat, respectat  i tractat justament dins la comunitat. També impulsa que les veus, necessitats i prioritats de cada infant o adolescent siguin escoltades i que tinguin accés a serveis essencials de qualitat, tot vivint en entorns segurs i nets, amb l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.