El nutricionista i dietista Marc Caballero va oferir, aquest dijous al Complex Educatiu, el taller ‘Compra saludable, el primer pas per menjar bé’ per donar pautes a l’hora de fer una compra responsable dels aliments. El ponent va alertar que la nostra societat està abandonant els bons hàbits de la dieta mediterrània i ha passat a situar-se a la cua d’Europa. Per evitar-ho, va aconsellar de prioritzar la compra d’aliments frescos per damunt dels processats i va donar pautes per interpretar bé les etiquetes d’aquests darrers i triar els més saludables. L’acte s’emmarcava dins les Jornades d’Hàbits Saludables per a Famílies, organitzades per l’Ajuntament de Martorell.

El conferenciant alerta que des de fa uns quants anys el nostre país ha patit una evolució negativa dels hàbits alimentaris: “si abans érem un referent gràcies a la dieta mediterrània, ara estem a la cua d’Europa”. El consum preferent de fruites, verdures, vegetals, llegums i fruita seca ha virat cap als productes molt processats, que contenen alts continguts de sal i de greixos.
El motiu és “la manca de temps per anar a comprar i per cuinar. Si abans dedicàvem mitja hora diària a anar a comprar, ara invertim una hora setmanal. Això també es nota a les cuines: abans hi havia un responsable de la família que dedicava més temps a cuinar, i ara això no passa i tendim al menjar ràpid”. Com a conseqüència, “ha augmentat l’obesitat, el sobrepès, els alts índexs de colesterol, la diabetis i altres patologies”.
Marc Caballero
Per combatre la tendència negativa, el conferenciant va donar uns consells. Primer, “planificar més la compra, anar al mercat i prioritzar el producte fresc, de temporada i de proximitat, el que no té etiqueta i no està precuinat”. Un cop feta la compra bàsica del producte fresc, els processats o precuinats dels supermercats requereixen “més temps per aprendre a llegir bé les etiquetes que detallen els ingredients que els formen, comparar-les, entendre el valor nutricional que tenen i el seu origen”, i escollir els menys perjudicials.
El nutricionista i dietista, que treballa a l’empresa Nutrim, va recomanar que en llegir i comparar les etiquetes “evitem aquells que estan elaborats amb sucre i els que contenen olis vegetals molt saturats, com el de palma o el de coco, i substituir-los pels que contenen oli d’oliva. També escollir les composicions amb el menor número de conservants i colorants i el menor percentatge de greixos.
Marc Caballero
A la sessió hi van assistir unes 25 persones que van reflexionar sobre el concepte de salut, la diferència entre l’alimentació i la nutrició, i a saber comprar en base als bons hàbits alimentaris. També es va posar de relleu la importància de l’organització a l’hora de fer la compra i comparar les etiquetes dels productes elaborats. Caballero va recomanar l’ús d’algunes aplicacions de mòbil que poden ajudar a triar els més recomanables per a seguir una dieta més adequada.
