El Centre Ocupacional de Can Serra organitza dimecres, 15 de maig, a les 11.00h, la seva tradicional Jornada de Portes Obertes, que ja arriba a la 14a edició. Una cita per mostrar a la ciutadania tota la tasca que duen a terme durant l’any: cultiu de flors, productes artesanals, taller de cuina, ràdio i esport, entre d’altres.

La Jornada de Portes Obertes s’iniciarà amb la benvinguda, a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa, així com d’alguns treballadors del centre. Els assistents gaudiran d’un pica-pica fet pels mateixos treballadors al taller de cuina, amb humus clàssic i paté de carxofa. S’inauguraran els horts alçat i es farà una plantada col·lectiva d’hortalisses: cebes, tomàquets xerri, enciams i alls.

També hi instal·laran la Botiga de Can Serra, on es podran comprar els productes que fan a mà: roba, motxilles, bosses per portar l’esmorzar, porta snacks, gomes de roba pel cabell, ronyoneres, llibretes o bosses de pa. També melmelades naturals, farcells d’herbes, sal d’api, camamilla, olis aromatitzants, pols de taronja, espelmes, clauers, sabons i cosmètica natural. En acabat, els visitants podran endur-se, com a record, una flor de primavera cultivada al Viver de Can Serra.

El dia a dia a Can Serra

En el seu dia a dia, les persones treballadores de Can Serra no només cultiven les flors que llueixen als carrers i places del poble. Duen a terme moltes altres activitats, com el taller de costura per a elaborar els productes artesans de la Botiga de Can Serra, taller de ceràmica, confecció de melmelades, esport una tarda a la setmana ( bàsquet, ball, passeig, petanca o ping-pong), i el programa a Ràdio Martorell Can Serra Parla, un cop al mes. També visiten el Punt Òmnia per a aprendre a fer els cartells que anuncien les activitats de l’equipament.

Per tal de tenir el recinte sempre en estat de revista, tenen cura del manteniment dels parterres de l’exterior, netejant-los i plantant-hi flors, ordenen les torretes de diferents mides, passen la màquina talla gespa i la desbrossadora. També planten i mantenen les fruites i hortalisses d’un petit hort. Aquest any, a més, han recuperat un espai de l’exterior que, després de netejar-lo, han anomenat ‘El bosc de les converses’.

Oberts a la comunitat

El Centre Ocupacional de Can Serra vol estar cada cop més obert a la comunitat. Per això, reben la visita d’altres entitats i fundacions amb les quals intercanvien projectes. També tenen vincles amb les llars municipals d’infants. Els menuts visiten periòdicament la Masia de Can Serra i els treballadors es desplacen a les escoles bressol. Fins i tot, alguns en fan pràctiques de conserge o d’ajudant de l’educadora. A més, alguns treballadors fan pràctiques en empreses, en funció dels seus interessos.

Serveis Socials Especialitzats

El Centre Ocupacional de Can Serra està format pel Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i pel Servei Ocupacional d’Inserció (SOI). El Servei de Teràpia Ocupacional (STO) atén persones amb discapacitat intel·lectual i/o física majors de 16 anys, i que han acabat el corresponent període de formació, el grau de discapacitat de les quals és igual o superior al 65%, segons valoració feta per l’equip de l’EVO de referència i que, temporalment o definitiva, no tenen capacitat de producció.

El Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) atén persones amb discapacitat majors de 16 anys que han acabat el període de formació escolar, tenen capacitat productiva adequada per integrar-se en un centre especial de treball, però, no es troben integrats laboralment en aquest tipus d’empresa; i, també, les persones amb discapacitat que estan pendents d’integrar-se en un Servei de Teràpia Ocupacional.