Cap de setmana de cinema en família amb ‘Alcarràs’ i El Meu Primer Festival

813

L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural acollirà dues jornades de cinema impulsades per la Regidoria de Cultura i l’associació Cinema del Diable. Divendres, 25 de novembre, a les 19.00h, es projectarà Alcarràs de Carla Simón, dins el cicle el Cicle Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català. Diumenge, 27 de novembre, a les 12.00h i a les 17.00h, els menuts de la casa podran gaudir d’El Meu Primer Festival. Les entrades es poden aconseguir al web entrades.martorell.cat.

Alcarràs explica la història de com amb la mort del propietari d’uns camps de presseguers a aquesta petita localitat rural de Lleida, tota la família es reuneix per fer junts la que potser serà la darrera collita. La primera pel·lícula rodada en català que ha aconseguit l’Os d’Or de La Berlinale i també ser nominada a Millor pel·lícula als European Film Awards.

Martorell podrà gaudir del passi d’aquest aclamat film en una jornada que comptarà amb cinefòrum amb la participació de pagesos locals que exposaran la seva història i situació actual. Un dels pagesos martorellencs que hi participarà és en Josep Vila, qui reconeix que la pel·lícula reflecteix molt bé la realitat actual de la pagesia i com la tecnologia ha fet evolucionar l’ofici.

Josep Vila, pagès martorellenc

L’objectiu és prendre consciència sobre la sobirania alimentària i les dificultats per a les petites produccions agrícoles, les seves amenaces i les dificultats dels petits productors que es troben amb manca de mà d’obra i un excés de burocràcia, apunta.

Josep Vila, pagès martorellenc

En acabar la projecció, hi haurà un tast de vins i cava amb productes d’alguns pagesos locals. A la plaça de les Cultures s’instal·larà un tractor i una sembradora perquè els assistents puguin veure’l de prop, conèixer de primer mà la maquinària existent i fotografiar-se amb ella.

Alcarràs està dirigida per Carla Simón (1986). Va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Califòrnia. En 2011 va rebre una beca de La Caixa per estudiar un màster a la London Film School, on va dirigir els curtmetratges Born, Positive, Lipstick, Those Little Things i Llacunes.

Estiu 1993 (2017) és el debut autobiogràfic de la directora. Es va estrenar a La Berlinale 2017, on va guanyar el Premi a la millor opera prima i el gran premi del jurat del Generation Kplus. La pel·lícula va recollir més de 30 premis a tot el món, va representar Espanya als Òscars, va ser nominada a la EFA i va guanyar tres premis Goya, incloent-hi Millor direcció novell. També va ser premiada com a talent emergent de les Women in Motion a Cannes 2018.

El Meu Primer Festival

El Meu Primer Festival és una iniciativa internacional per a nens i nenes, pensada per estimular la imaginació i el pensament crític dels petits espectadors. El propòsit és el de gaudir en família d’un festival de cinema infantil amb una doble competició de curtmetratges: a les 12.00h per a nens i nenes a partir de 4 anys, i a partir de les 17.00h amb films dirigits a infants d’entre 7 i 12 anys. Activitat gratuïta amb places limitades.