Aquesta tarda s’ha celebrat l’acte d’Inauguració de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Aquest nomenament per part de la Fundació del Bàsquet Català farà que el nostre municipi capitalitzi esdeveniments esportius, socials i culturals relacionats amb l’esport de la cistella, sota la coordinació dels clubs de bàsquet de la ciutat i l’Ajuntament.
A l’acte, conduït per la periodista Núria de José, s’ha presentat la imatge oficial de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català i el seguit d’activitats previstes durant aquest 2024, que arrencaran el pròxim diumenge, 3 de març, amb la Trobada d’Escoles de Bàsquet que organitza el Club de Bàsquet La Mercè.
El 20 i 21 d’abril, Martorell acollirà la Final a quatre del Campionat de Catalunya Junior Femení. I al mes de maig hi haurà dues activitats: el Torneig 3×3 organitzat pel Club Bàsquet Martorell i la Final a quatre del Campionat de Catalunya Infantil Masculí.
La programació d’activitats continuarà el mes de juny, quan el CB La Mercè organitzarà una nova edició del Torneig Solidari 3×3, amb col·laboració amb l’ONG Mans Mercedàries. El juliol Martorell serà una de les seus dels cursos de formació per a entrenadors i entrenadores de nivell 0.
Un cop finalitzat el curs escolar, arribaran els Campus organitzats per les entitats de bàsquet del municipi. El 28 de setembre hi haurà el Torneig Mini Vila de Martorell Memorial Jordi Del Amo. Per últim, al desembre, el CB Martorell organitzarà la 23a edició del Torneig Cadet Vila de Martorell.
Cal remarcar que, durant tot l’any, es duran a terme Mentories Esportives, un projecte que té com a objectiu posar en valor l’esport i les activitats esportives per promoure els hàbits de vida saludables, la gestió emocional i l’adquisició de competències transversals. La comissió organitzadora està preparant altres activitats que es podran seguir en aquest enllaç, on s’actualitzarà tota la programació.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha volgut reconèixer la tasca que fan les presidentes de les entitats de bàsquet del municipi i ha deixat clar que Martorell posa la vessant competitiva en un segon pla: “L’esport comporta aquells valors de companyonia, de superació individual i col·lectiva, de treball en equip. Que ens acompanyen al llarg de la nostra vida. Segur que serem una ciutat catalana del bàsquet recordada”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El president de la Fundació del Bàsquet Català, Ferran Aril, ha fet entrega de la placa que nomena Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024 i ha desitjat a tothom “que tinguem un any ple de bàsquet a Martorell. Que el nostre esport sigui clau en la convivència dels martorellencs i martorellenques perquè els hi permeti compartit noves experiències i gaudir d’aquestes”.
Ferran Aril, president Fundació del Bàsquet Català
“Ens trobem per celebrar la passió i l’excel·lència esportiva que defineixen el nostre municipi. Aquest nomenament referma el compromís municipal amb l’esport, després que Martorell esdevingués Ciutat Europea de l’Esport el 2023. Una nova oportunitat per continuar avançant en la mirada de l’activitat física i esportiva saludable, al servei de l’educació, la cultura i la cohesió social. I un nou impuls per a la pràctica del bàsquet al nostre municipi”, ha reblat el regidor d’Esports, Gerard Mimó.
Gerard Mimó, regidor d'Esports
La presidenta del Club Bàsquet Martorell, Laura Amat, ha assegurat que ser Ciutat del Bàsquet Català vol dir que “promourem i fomentarem molt més la pràctica d’aquest esport a casa nostra. I sobretot aquesta eina que tenim al nostre abast que es diu bàsquet, ens continuarà servint com a eina d’exclusió social”.
Laura Amat, presidenta CB Martorell
La presidenta del Club Bàsquet La Mercè, Laura Del Amo, ha volgut destacar la figura de l’expresident de l’entitat, Jordi Del Amo, “que ho va donar tot perquè el nostre club seguís creixent fins el dia d’avui, aconseguint superar diferents obstacles”. I també ha deixat clar que “formar part d’aquest projecte és una gran oportunitat per donar encara més visibilitat a aquest esport. Volem seguir transmetent la il·lusió, les ganes d’aprendre més bàsquet i dels seus valors”.
Laura Del Amo, presidenta CB La Mercè
L’any 2000 es va iniciar aquest projecte que consisteix a nominar, cada any, una ciutat, vila o poble de Catalunya com a Ciutat del Bàsquet Català. Des de l’any 2000 fins ara les ciutats que han acollit una Ciutat del Bàsquet Català han estat Lleida (2000), Girona (2001), Mataró (2002), Tarragona (2003), L’Hospitalet (2004), Badalona (2005), Manresa (2006), Castellar (2007), Sitges (2008), Blanes (2009), Tortosa (2010), Vic (2011), Terrassa (2012), Castelldefels (2013), La Seu d’Urgell (2014), Granollers (2015) i Sant Fruitós del Bages (2016), Sant Cugat (2017), Calella (2018), Reus (2019), Balaguer (2020) i Banyoles (2022).