La gran final del 7è Concurs Palet coronarà diumenge les millors veus del certamen

456
Concurs de Cant Josep Palet. Adriana de León
Concurs de Cant Josep Palet. Adriana de León

El 7è Concurs Internacional de Cant Josep Palet, organitzat per Joventuts Musicals de Martorell i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, celebra aquest diumenge, 3 de març, a les 18.00h, la gran final a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. La cita és oberta al públic general.

Enguany, dels 77 participants inscrits al Concurs Josep Palet, 23 han aconseguit passar a la semifinal, que es disputarà dissabte, 2 de març, de 15.00 a 18.00h, a l’Escola Municipal de Música amb entrada lliure. Una desena de cantants tindrà l’oportunitat d’arribar a la gran final de diumenge i optar a algun dels premis del certamen.

Aleix Palau, president de Joventuts Musicals de Martorell, destaca que “aquesta convocatòria és la que ha comptat amb més participació en la història del Concurs amb 46 sopranos, 8 mezzosopranos, 1 contralt, 9 tenors, 10 barítons, 2 baixbarítons i 1 baix. Tots ells, joves entre els 18 i els 35 anys, de 19 nacionalitats diferents: Andorra, Argentina, Xile, Xina, Colòmbia, Espanya, Estats Units, Estònia, França, Geòrgia, Hongria, Mèxic, Polònia, Regne Unit, Sèrbia, Síria, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela”.

Aleix Palau, president Joventuts Musicals Martorell

“La final es presenta amb moltes ganes perquè el nivell és molt alt, cada cop amb més persones de fora que se senten atretes pel nostre concurs. Això ens enorgulleix molt per tota la feina que s’està fent”. “Serà una final estimulant perquè el públic també pot votar i això sempre és divertit, veure qui ha guanyat per part del jurat i per part del públic. Convido tothom a venir, ja que l’entrada és gratuïta”, anima Palau.

Aleix Palau, president Joventuts Musicals Martorell

El president de Joventut Musicals de Martorell destaca la projecció d’alguns dels guanyadors del certamen al llarg d’aquests set anys. “Alguns estan fent interessants carreres com ara Mercedes Gancedo, César Cortés, Ferran Albrich, Sara Bañeras, Milan Perisic o Sabrina Garcia. Molts d’ells han seguit treballant, millorant la seva tècnica i aconseguint carreres de rellevància en el món de la lírica”.

Aleix Palau, president Joventuts Musicals Martorell
Guanyadors 6è Concurs de Cant Josep Palet

Premis

El guanyador del primer premi rebrà 3.500 euros, així com gires amb la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i Espanya, i l’estrena mundial d’una obra de Miquel Ortega, compositor convidat d’aquesta edició i membre del jurat. L’estrena de l’obra és un premi patrocinat per la Fundació Francesc Pujols de Martorell, instaurat des de la segona edició del Concurs. El segon i tercer premi rebran 2.000 euros i 1.000 euros, respectivament, i oferiran concerts al Cicle M’Clàssics de Martorell.

El certamen atorgarà, a més, una selecció de 12 premis especials entre els quals s’inclouen una participació a les masterclass i activitats formatives de la Fundació Victoria de los Ángeles i del festival LIFE Victoria, una beca per participar en una classe magistral amb el tenor Raúl Giménez a l’Acadèmia Concertant Barcelona, un concert als Sopars Lírics del Restaurant 7 Ports o contractes amb el Museu de la Música de Barcelona, l’Associació dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Amics de la Música de Valls o la Casa Elizalde de Barcelona.

Edició dedicada a Roger Alier

Aquesta edició està dedicada a la memòria de Roger Alier (1941-2023), crític musical i historiador que va recolzar amb convicció la realització del Concurs Internacional de Cant Josep Palet de Martorell i va formar part de cada una de les edicions fins a la seva mort, l’estiu passat.

“Era un dels pilars del Concurs perquè hi va ser des de la primera edició, formant part del jurat i donant el premi dels Sopars Lírics 7 Portes. Una persona que sempre va tenir entusiasme en donar suport als cantants joves. Sempre li feia il·lusió venir a Martorell perquè havia estudiat la figura del tenor Josep Palet i havia conegut en Francesc Pujols”. “El Concurs Palet era casa seva també”, recorda Aleix Palau.

Aleix Palau, president Joventuts Musicals Martorell

Jurat de primera

El jurat de la 7a edició del Concurs està integrat per 20 professionals del sector, entre cantants i artistes de dilatada trajectòria, i representants d’algunes de les principals institucions d’Espanya i Llatinoamèrica: Victor García de Gomar i Leticia Martín (Gran Teatre del Liceu), Augusto Techera (Teatro Colón de Buenos Aires i Teatro de la Maestranza de Sevilla), Alex Fernández (Teatro Municipal de Santiago de Chile), Martín Jorge (Teatro Solís de Montevideo), Montserrat Faura (Festival de Torroella), Marc Busquests (LIFE Victoria), Mirna Lacambra (Òpera de Sabadell), les sopranos María Bayo, Marta Almajano i Dolors Aldea, el contratenor Xavier Sabata, les mezzosopranos Anna Bonitatibus i Marta Infante, el tenor Roger Padullés, el repertorista Carles Budó i el compositor, pianista i director Miquel Ortega. Completen el jurat Carmen Valero, Llorenç Castelló i Jordi Maddaleno, que assumiran les secretaries del jurat de les tres fases del certamen.