Cinema del Diable guardonat als Premis José María Nunes

1657
Premis José María Nunes

De l’1 al 7 d’octubre la Filmoteca de Catalunya acull la 8a edició de la Setmana del Cineclubisme Català, un dels principals esdeveniments del moviment cineclubista dels territoris de parla catalana. En la sessió inaugural d’aquest divendres, s’han lliurat els Premis José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC). L’associació Cinema del Diable de Martorell ha estat guardonada en la categoria de Millor Fet Cineclubista per la Mostra de curtmetratges dirigits per dones i el seu Premi Guillemette Huerre.

El jurat d’aquest any, format per Míriam Sánchez – responsable de l’àrea d’Audiovisuals de La Bonne –, Jesús Galindo – membre de la junta de la FCC – i Carme Galmés – membre del 39 Escalons Cinemaclub de Manacor –, han decidit premiar Cinema del Diable per recuperar, a través d’aquest premi, el nom de Guillemette Huerre, qui va ser la cofundadora del primer cineclub infantil de Catalunya i la coautora de diversos llibres sobre història del cinema català juntament amb Miquel Porter.

La Mostra de curtmetratges fets per dones va néixer ara fa tres anys a la nostra població, per iniciativa del Col·lectiu Feminista de Martorell. Anna Lati, membre de Cinema del Diable, detalla que “en aquest cas, en ser una mostra de curts dirigits per dones, volíem canviar el nom de Premis Miquel Porter pels de Guillemette Huerre, qui va ser també una figura important”.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

La resta de premis s’han repartit entre el film Josep – en la categoria de millor pel·lícula catalana –, una de les gran revelacions de l’any, i l’entitat Drac Màgic – en la categoria de persona o entitat relacionada amb el cineclubisme –, una institució que en els seus cinquanta anys de trajectòria s’ha convertit en un actiu essencial en la dinamització de l’audiovisual català.

A banda de Josep, que s’ha projectat a la sessió inaugural de la Setmana, les altres pel·lícules que s’hi podran veure son un reflex de l’heterogènia del cineclubisme català, amb títols provinents del Japó, Estats Units, Equador o Brasil.

Alguns exemples d’aquests llargmetratges són Columbus (Kogonada, 2017), pel·lícula proposada pel Cineclub Olot, Kairo (Kurosawa, 2001), obra de culte i un dels màxims exponents del J-Horror, o A Febre (Werneck, 2019), menció d’honor del Premi Quijote que atorga la Federació Internacional de Cineclubs al Festival l’Alternativa.