L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau, han entregat avui els diplomes del Circuit d’Acollida Local a cinquanta-cinc persones nouvingudes. “Sempre demano que no perdeu la vostra cultura perquè és la vostra identitat, però també que acolliu la cultura que tenim aquí perquè la riquesa és això. Catalunya està feta de gent vinguda d’arreu del món, i és entre tots que hem fet aquest petit gran país”, ha argumentat l’alcalde Fonollosa.
El Circuit d’Acollida Local (CAL) és una eina d’orientació a l’estranger acabat d’arribar o a aquelles persones que tot i portar cert temps al municipi no tenen encara els instruments necessaris per ser autònoms i contribuir a la cohesió social.
La regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau, ha afirmat que “estem molt contents que sigueu tants, avui, aquí, que hagueu fet la formació per conèixer la nostra cultura, que ara també és la vostra. Felicitar-vos a tots i encoratjar-vos a continuar coneixent-nos més”.
El CAL s’articula en tres fases. La primera és l’entrevista personal amb l’educador. La segona inclou formació en llengua catalana, drets laborals i d’estrangeria, societat i marc jurídic. I la tercera tanca el cercle, si la formació assolida ho justifica, amb l’entrega del diploma acreditatiu.
Poden ser destinatàries del CAL les persones estrangeres immigrades; les sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària; les refugiades; les apàtrides i les retornades, majors de 16 anys i empadronades a Martorell.
Persones més preparades i més lliures
Aquest tipus d’actuacions s’inspiren en la Llei 10/2010 del 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya; i són considerades una inversió de futur tant pel país receptor com per la persona immigrada. Els nouvinguts tindran l’oportunitat d’adquirir unes habilitats bàsiques per arribar a ser autònoms, i la societat guanya persones més preparades i, per tant, més lliures i capaces de participar i contribuir a la millora de la pròpia comunitat.