Joventut se suma a la campanya ‘Mou-te per plaer’ en el Dia Mundial de Lluita contra la Sida

909

Avui es commemora el Dia Mundial de Lluita contra la Sida. El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Martorell s’adhereix a la campanya ‘Mou-te per plaer’, promoguda pel Servei Comarcal de Joventut del Baix Llobregat, per tal de conscienciar que la sida no entén ni de races, ni de religions, ni de sexe, sinó que qualsevol persona que mantingui relacions sexuals de risc, pot contagiar-se.

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Martorell reparteix preservatius a les cabines del Servei d’Informació Juvenil Punt Nord dels instituts i fa difusió de la campanya a través de les seves xarxes socials. Aprofita també l’efemèride per recordar que tots els dijous, de 16.00 a 20.00h, es fa atenció personalitzada sobre temes de salut juvenil a la segona planta del Centre Cultural.

Prova ràpida del VIH
A Martorell poden realitzar-se la prova ràpida del VIH a la Farmàcia Miralles Via, a l’avinguda Germans Martí, 25. Amb aquesta prova ràpida s’incentiva la pràctica del test diagnòstic del VIH en les persones que ja han estat exposades a situacions de risc d’infecció pel virus.

La seva pràctica s’ha integrat en els serveis que s’ofereixen des de les oficines de farmàcia, que la duen a terme, la qual cosa contribueix a la normalització de la realització de la prova.

Dades epidemiològiques
Des de 1981, any en què es van diagnosticar els primers casos de sida, fins a l’actualitat més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2 milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l’Àfrica subsahariana.

El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides. S’estima que actualment a Catalunya hi ha prop de 34.000 persones VIH positives i que durant l’any 2015 s’han produït 865 nous diagnòstics de VIH. La via més probable de transmissió ha estat, en primer lloc, les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (66% ), seguida dels homes heterosexuals (16%), de les dones heterosexuals (8%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (2%).

Unitat Funcional Infecciosa a l’Hospital de Martorell
L’octubre de 2009 l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va posar en marxar la Unitat Funcional Infecciosa del VIH (UFIV). La UFIV atén els malalts de Sida que necessiten una assistència mèdica específica i que, fins aleshores, havien de ser atesos a l’Hospital de Bellvitge.

L’equip mèdic de la UFIV fa més accessible el diagnòstic, millora l’atenció a les persones afectades i realitza un control més acurat dels pacients de la zona. La unitat tracta el pacient que acaba de ser infectat, el derivat d’altres serveis hospitalaris i el que prové d’altres centres propers. El pacient rep una observació multidisciplinar, exhaustiva i confidencial, així com suport facultatiu, d’infermeria i assistència psicològica al malalt.