La Biblioteca Martorell ha programat dues presentacions de llibres a la terrassa exterior aquest mes de maig. El dissabte 15 (12.00h) serà el torn d’Atrapades en el temps, de les meteoròlogues Gemma Puig i Mònica Usart. El dijous 27 (18.30h), Ousmar Umar explicarà la seva colpidora experiència vital, reflectida a Un viatge al país dels blancs. Des d’aquest dilluns s’activa la demanda d’invitacions per assistir-hi, a entrades.martorell.cat.
Les reflexions sobre el canvi climàtic, el futur del planeta i els seus reptes socials són la temàtica principal a Atrapades en el temps. Al llarg de les seves pàgines, es recull el testimoni de quinze dones lligades a la meteorologia, que expliquen episodis que les van marcar a nivell personal.
Les autores són dues cares i veus conegudes del gran públic. Puig treballa a la secció del Temps de TV3, i Usart exerceix a RAC1. “Ens faran una anàlisi científica, però explicada de manera entenedora i clara, i explicaran alguns dels fenòmens que se’ns poden apropar els propers anys. Serà molt interessant”, diu Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
Un viatge al país dels blancs és la història d’Umar. “Explica la seva vida i patiment des que malvivia a l’Àfrica i fins que va arribar a casa nostra, travessant tot el Sàhara a peu i el Mediterrani en pastera, per arribar a casa nostra, amb la sort de ser molt ben acollit per una família. A tenir molt en compte, un exemple de les persones que han lluitat molt per sobreviure. I en tenim molts a prop, d’Ousmars”.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
La resta d’activitats del mes arrenquen el dimecres 5 (19.00h) amb una trobada virtual, per a joves de 10 a 16 anys, amb els escriptors Júlia Prats i Oriol Canosa, que començaran a escriure els seus nous llibres a la plataforma Fiction Express. El dia següent (19.00h), els Bibliolovers es reuniran, i el dia 20 serà el torn del Club de Lectura Nocturn (21.00h). El dimarts 25 (17.30h), l’Hora del conte amb Marrramiiiaaaouuu!, amb la narradora Mon Mas i per a infants a partir de 3 anys. Finalment, el dia 30 (12.00h), la Biblioteca coorganitza junt amb la Fundació Francesc Pujols una ruta literària pel nucli antic de Martorell amb Francesc de Castro per aprofundir en la vida i obra del filòsof.
A més, del 10 de maig al 22 de juny romandrà oberta l’Aula d’Estudis -matins i tardes de dilluns a diumenge de 10.00 a 14.00h i de 16.00 a 20.30h-.
Cal recordar que la Biblioteca és oberta als usuaris per a préstec i devolució de documents, l’ús de les sales a un 50% de l’aforament i dels ordinadors, consultes bibliogràfiques -presencials, amb correu electrònic o per telèfon- i que té l’accés restringit a la sala infantil.
Nou bloc comarcal d’autors locals
L’equipament s’ha adherit a la plataforma de biblioteques del Baix Llobregat, que recull, genera i difon informació local i un fons d’autors i d’autores i els seus materials, siguin obres de ficció o no ficció, de caire cultural, històric, geogràfic o social. És el que es coneix com el bloc d’autors comarcals.
Canals explica que “inclou, de moment, 13 autors locals, però no és una llista definitiva, sinó oberta, i esperem que la resta també s’hi impliquin”. Un bloc interessant “no només per als autors, per a que es coneguin i s’enriqueixin, sinó per a que, com a lectors, disposem d’aquests tresors i seleccionem els que més ens agradin”.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
De moment, ja en formen part els martorellencs Marta Álvarez; Montserrat Barlam; Francesc Xavier Borràs; Rafi Bueno; Josep Maria Calaf; Anna Folqué; Ricard García; Rosa Grau; Francisco Lozano; Kate Martin; Alfred Mauri; Eugeni Muriel; Joaquima Nolla i Noel Puigdollers. Canals convida a la resta d’autors martorellencs “a entrar a formar part d’aquest bloc”, posant-se en contacte amb la Biblioteca.