Les excavacions a Sant Genís evidencien que el lloc ja era habitat al segle VIII

6539

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va posar el punt i final el passat divendres a la campanya d’excavacions al jaciment de Sant Genís de Rocafort. Els treballs, realitzats durant tres setmanes, han donat indicis que el lloc ja era habitat al segle VIII, molt abans que s’erigís l’església. També s’han descobert tres dependències a la segona terrassa.

L’antic priorat de Sant Genís, situat en un esperó sota la serra de l’Ataix, podria tenir un origen habitat molt anterior a la data de fundació del monestir, l’any 1042. Els treballs d’excavació desplegats entre el 12 i el 30 d’abril han posat sobre la taula que l’espai podria haver estat ocupat, almenys, al segle VIII.

El vicepresident del CEM, Alfred Mauri afirma que “la monumentalitat del monestir i els indicis de l’ocupació del lloc almenys des del segle VIII, reforçant la probable antecedència d’activitat religiosa a la zona anterior a la fundació de 1042 a càrrec dels Bonfill i Sicarda, senyors de Castellvell”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

L’antic monestir i les seves dependències es van construir en tres nivells o terrasses, i enguany s’ha excavat a la intermèdia. Mauri explica que “els estudis dels encaixos a la roca han permès veure la seva extensió, fins a tocar de les muralles que tancaven el recinte, i descobrir tres dependències alineades”. Una d’elles, a l’extrem oest, “és una cambra amb una porta que comunicava amb les dependències avui desaparegudes”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Al centre s’ha trobat “una segona cambra amb tots els elements per identificar-la com a  cuina, amb llar, fragments d’una pica per a rentar i desaigües”. A l’extrem est hi hauria una tercera cambra “de funció desconeguda, a la que s’accedia des del distribuïdor que es configura al peu de l’escala que comunicava amb el claustre”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El CEM ha publicat setmanalment un butlletí electrònic i un vídeo a YouTube amb els progressos a la primera, segona i tercera setmanes de treballs, que es completaran amb una visita virtual al monestir.

L’equip l’ha composat una tretzena de persones, entre membres del CEM i professionals de Sistemes de Gestió del Patrimoni i Qark: Carlota Arpón; Pablo del Fesno; Montserrat Farreny; Joseba López; José Manuel Martínez; Alfred Mauri; Rosario Navarro; Isidre Ot; Kiko Rezola; Daniel Robles; Josep Socorregut; Esther Travé i Erik Villarroya.

La propera cita serà la campanya d’excavacions just a sota de Sant Genís, al jaciment de Santa Margarida, entre el 12 i el 30 de juliol d’enguany.