Comiat del programa ‘Lecxit’ de millora de la comprensió lectora en infants

378

Aquesta tarda ha tingut lloc a la Biblioteca Francesc Pujols l’acte de cloenda del projecte ‘Lecxit’. L’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i la regidora d’Infància, Belén Leiva, han lliurat els diplomes a la vintena de participants. El programa ‘Lecxit’, de la Fundació Bofill amb el suport de la Regidoria d’Ensenyament, impulsa els hàbits lectors entre els alumnes de 4t a 6è de Primària. Un adult voluntari ajuda un infant a millorar la seva comprensió lectora.

‘Lecxit’ té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora. El projecte cerca el repte de garantir que tot l’alumnat finalitzi l’etapa de Primària amb un nivell de competència lectora que els asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.

Per fer-ho compta amb una xarxa de 300 ‘Espais Lecxit’ (centres educatius, biblioteques i entitats socials) a 150 municipis, on més de 2.000 persones voluntàries acompanyen setmanalment un infant de 4t, 5è o 6è de Primària per fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. A Martorell, el programa s’ha posat en marxa, per primer cop, aquest curs 2023-24 amb una vintena de participants, entre voluntaris i infants, que es donen cita a la Biblioteca.

L’alcalde Fonollosa ha explicat que el programa fa que “una persona voluntària es reuneixi una hora a la setmana amb un nen o nena per compartir la lectura i comentar-la. Totes aquelles iniciatives que serveixin per fomentar la lectura i també l’escriptura a Martorell les impulsem, vinguin d’on vinguin”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“A Martorell tenim un índex lector de nens i nenes molt alt. La prova és l’alta participació d’escolars martorellencs al Premi Vila, que escriuen contes o petits assajos”. “Un dels dèficits de les proves PISA és que la comprensió lectora no és massa bona. Que hi hagi persones adultes que fan aquest acompanyament i ajuden els nens i nenes a entendre el que llegeixen és bo i necessari”, ha incidit.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

‘Lecxit’ també ofereix orientacions i materials a les famílies per implicar-les en la millora dels hàbits lectors i es coordina amb els centres educatius per triar els infants que més necessiten participar en el projecte.