Comença la prohibició de fer foc sense autorització als terrenys forestals

785
(Foto: Premsa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)

Aquest dimarts 15 de març s’inicia el període de prohibició de fer foc als terrenys forestals sense autorització de l’administració, que es perllongarà fins el 15 d’octubre. La norma regula que en els terrenys forestals -poblats o no d’espècies arbòries- i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc per cap finalitat.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat recull la prohibició al Decret 64/1995, amb la intenció de prevenir els incendis en una temporada que podria ser complicada per la sequera hivernal.

El president de l’Agrupació de Defensa Forestal de Martorell, Ferran Tortajada, detalla que, amb aquesta prohibició, “no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Acció Climàtica. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada, com ara el Parc de Can Cases, i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Tortajada afegeix que no hi ha cap punt del terme municipal de Martorell que quedi exclòs d’aquesta normativa.

Inici d’any amb més incendis i hectàrees cremades

El Departament adverteix que, tot i les pluges dels últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per aquesta època i superiors als de fa un any. Tanmateix, la pujada de les temperatures de primavera pot afavorir el foc i l’increment dels incendis, principalment durant els episodis de vent. Fins i tot, en el cas que la situació pluviomètrica es normalitzés, com que la sequera actual és bastant generalitzada, podríem esperar una campanya complicada.

Tortajada espera “que les pluges vinguin, que plogui bé, és a dir, a poc a poc, per afrontar una campanya d’estiu amb garanties i tranquilitat”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Amb el que portem d’any, a Catalunya ja s’han produït 150 incendis forestals que han cremat 454 hectàrees. En la mateixa època, l’any passat se n’havien produït 58, que van cremar 34 hectàrees, i el 2020 hi va haver 42 incendis amb 15 hectàrees cremades. El més gran d’enguany va ser a Roses (Alt Empordà) el 21 de febrer, i va cremar 377,14 hectàrees totals, pràcticament totes dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Gràfica d’evolució d’incendis entre l’1 de gener i l’11 de març a Catalunya. (Font: Gencat)