El CEM inicia els treballs de la 6a campanya d’excavacions a Sant Genís

1609
Sant Genís de Rocafort

Aquest dilluns, 2 d’octubre, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha iniciat els treballs de la 6a campanya d’excavacions al monestir de Sant Genís de Rocafort. Durant dues setmanes, l’equip d’arqueòlegs durà a terme tasques a la vessant sud del complex, per esbrinar com eren els accessos al recinte.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM, explica que en aquesta ocasió la campanya se centrarà “a la part inferior i exterior del monestir, a la cara sud, per identificar i documentar les estructures del camí d’accés, que en època medieval es feia per aquest costat i des de la carena de la serra de l’Ataix”.

Mauri apunta que aquest era “un accés clau al recinte, amb una passera de fusta i un camí sota muralla permetien un control exhaustiu de l’accés i defensa en cas d’atac”, i especifica que aquests dies “també estudiarem la part de muralla d’aquest sector, la més ben conservada. Cal recordar que Sant Genís és un monestrir fortificat”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Així doncs, la nova campanya difereix de les anteriors pel que fa a la zona d’actuació, ja que en anteriors cites, els treballs s’havien centrat en la part del capdamunt del turó, per conèixer l’evolució de l’església i posar al descobert les construccions que corresponien a les antigues dependències monàstiques.

Mauri explica que a més d’excavar, “seguirem amb les tasques de laboratori per integrar al sistema informàtic tota la informació que ha proporcionat la recerca”. Junt amb els estudis de ceràmica i les restes antropològiques, permeten reconstruir la història del monestir més enllà del que aporten els documents.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Els treballs que fa el CEM a Sant Genís de Rocafort tenen ja una trascendència que va molt més enllà del propi interès local: “Ja som presents en congressos d’arqueologia medieval com el de Sigüenza o el que tindrà lloc el proper gener a Pedralbes, que permet presentar el coneixement sobre com eren aquests petits monestirs del segle XI i XII que encara ara són molt poc coneguts”. En paral·lel, l’entitat difondrà aquestes setmanes com avancen els treballs, “que compten amb el suport de l’Ajuntament de Martorell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El CEM se centrarà en confeccionar un programa d’activitats de la Setmana de la Ciència i de la Setmana de la Pedra Seca -a mitjans i finals de novembre- un cop s’acabin els treballs a Sant Genís.