Comencen les excavacions a Santa Margarida, que enguany compleixen 40 anys

5700

Des d’avui i fins al 30 de juliol, té lloc la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida, impulsada pel Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) amb el suport de l’Ajuntament de Martorell. Una campanya especial pel context actual, per la singularitat de les restes a estudiar i per la commemoració dels 40 anys de l’inici de l’excavació sistemàtica del jaciment, explica el vicepresident del CEM, Alfred Mauri. L’entitat publicarà setmanalment un vídeo al seu web per explicar l’evolució dels treballs, com a alternativa a la jornada de portes obertes, que no es podrà celebrar de forma presencial.

Com són les excavacions d’enguany a Santa Margarida tenint en compte el context de pandèmia?

Segueixen mantenint certa excepcionalitat. Aquest any, de manera progressiva i mantenint totes les mesures de seguretat, tornem a incorporar un petit grup d’estudiants d’Arqueologia. El gruix de l’excavació, però, estarà a mans dels membres de l’equip del CEM i dels col·laboradors habituals. Les expectatives, des del punt de vista arqueològic, són molt afavoridores, ja que l’any passat vam tancar la campanya just davant d’unes noves estructures que posàvem en relació amb les fases més antigues del jaciment del segle V i VI. Aquest any, esperem ampliar l’estudi d’aquestes estructures per precisar quins poden ser els seus usos i la distribució d’aquests espais.

Quantes persones hi treballeu?

Durant aquesta campanya serem 12 persones treballant a Santa Margarida, de dilluns a divendres. Seguirem fent les tasques com tots aquests anys, però amb un grup d’estudiants més petit. Tampoc no podrem fer les jornades de portes obertes i això ens obliga a replantejar-ne la difusió. Setmanalment, prepararem un vídeo que es podrà veure al nostre web, i que explicarà com va progressant el treball i els resultats que es van assolint. A més, aquest any és molt significatiu perquè al setembre farà 40 anys de les excavacions de Santa Margarida. Esperem que l’any vinent les circumstàncies siguin millors i es pugui celebrar aquesta efemèride i el 50è aniversari del CEM.

Quines troballes destacaries d’aquestes quatre dècades?

Una seria identificar sota l’església romànica unes estructures molt més antigues que ens remetien a una basílica paleocristiana, que ara està amagada però que es conserva i que esperem museitzar els propers anys perquè sigui visitable. La segona seria la necropolis a la part exterior i el nucli de poblament que podem situar al segle XI i XII. I descobrir unes estructures edificades que haurem de veure ara quina extensió tenen. També, haver pogut rehabilitar la masia de Santa Margarida als anys 90, que té un important caràcter patrimonial. El pas següent serà poder restaurar la part de jaciment ja excavada, sobretot l’antiga església, posar a la vista les estructures de la basílica paleocristiana, i integrar-ho tot al circuit de visites de monuments de Martorell, amb el suport de l’Ajuntament i altres institucions.

Us imaginàveu arribar on sou en aquests moments, ara fa 40 anys?

Sabíem que era un jaciment important, però que 40 anys després segueixi proporcionant una informació de gran utilitat a nivell històric era difícil preveure-ho. El valor del jaciment s’ha seguit incrementant.