Concentració per demanar l’alliberament de Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart

1979
Concentració entitats sobiranistes
Concentració entitats sobiranistes

Arran de la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de mantenir a la presó el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller d’Interior, Joaquim Forn i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, les entitats sobiranistes de Martorell han convocat una concentració, aquest vespre a la plaça de la Vila, per exigir-ne l’alliberament. Els convocants, aixoplugats per un nodrit grup de ciutadans, han insistit que no aturaran les mobilitzacions fins que hi siguin tots a casa.

El president de la secció local d’Òmnium Cultural, Jordi Gibert, ha expressat que “celebrem la llibertat de les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs, i dels consellers Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Ells també han estat injustament privats de llibertat, però no hi són tots”. Gibert ha destacat la “fermesa, la força i el compromís cívic” dels qui “clamen llibertat i ploren democràcia”, i ha tancat el discurs incidint que “cap tribunal convertirà en delinquents els nostres representants legítims o els líders d’entitats que han promogut el diàleg”.

Jordi Gibert, president Òmnium Cultural Martorell

Montse Valls, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Martorell, ha recordat que “el nostre Govern legítim segueix a l’exili, impedit d’exercir el mandat que el poble li va donar”. “Ens trobem davant de tribunals inquisitorials que persegueixen idees, volen anihilar moviments democràtics, i reposen sobre els fonaments del franquisme”. La presidenta d’ANC ha arengat a “que ningú no s’adormi, ni es quedi a casa”, i a que el 7 de desembre, a Brussel·les, “Europa escolti el clam d’un poble contra el silenci dels estats de la UE davant la injustícia”.

Montse Valls, presidenta ANC Martorell

En representació del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Martorell, Martí Garcia, ha posat en valor “la capacitat organitzativa de la ciutadania per fer trontollar l’estat opressor”, però també ha indicat que cal seguir mobilitzant-se i participant d’accions, “tornar a prendre embranzida per encarar les dificultats que ara venen, per engegar la República que ja hem guanyat i tornarem a guanyar”.

Martí Garcia, membre CDR Martorell

A la concentració hi han assistit regidors de l’equip de govern i de Movem Martorell. El primer tinent d’alcalde Adolf Bargués ha tancat les intervencions definit l’actualitat dels fets com “un joc entre demòcrates i no demòcrates, una lluita entre les bones pràctiques polítiques i l’actitud dictatorial”, “amb una Generalitat intervinguda, una vicepresidenta que ningú no ha votat -referint-se a Soraya Sáez de Santamaría- i amb quatre innocents a la presó”. Segons Bargués, aquest joc va quedar palès l’1 d’octubre, “quan tenint tota la maquinària de l’estat en contra vam aconseguir exercir de manera lliure el vot”.

Adolf Bargués, primer tinent d'alcalde