Connectar gent gran i infants, objectiu del programa ‘Una carta, una amiga, un amic’

537

La visita dels alumnes de l’Escola Juan Ramón Jiménez a la Residència Anoia marca l’equador del programa ‘Una carta, una amiga, un amic’ del curs 2024-25. En aquesta nova edició d’intercanvi d’experiències entre gent gran i infants hi participen 100 persones grans de dues residències martorellenques i més d’un centenar d’infants de quatre escoles.

El projecte el desplega la Unitat de la Gent Gran Activa de l’Ajuntament, que promou activitats conjuntes. Gent gran i infants s’escriuen cartes des d’inici de curs, però també es coneixen presencialment. Les trobades ajuden ambdues parts a posar-se cara, compartir missatges, passar una estona de xerrada i de joc, i a respondre dubtes generats en els relats de les cartes.

La regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Martorell, Montserrat Salas, diu que en aquest curs participen “les residències Sant Joan de Déu i Anoia i les escoles Lola Anglada, Mercè Rodoreda, Vicente Aleixandre i Juan Ramón Jiménez”. És a dir, “prop de 200 participants, 100 persones grans i més d’un centenar d’alumnes”.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Salas explica que ‘Una carta, una amiga, un amic’ va néixer “l’any 2011 dins el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Ajuntament, que persegueix el foment i la promoció de la intergeneracionalitat al municipi”. En un primer moment, es va treballar conjuntament amb la Fundació Sant Joan de Déu i, posteriorment, va anar ampliant els seus àmbits.

Pretén “establir una relació i un intercanvi intergeneracional entre gent gran i canalla de les escoles, a través d’una eina didàctica com és l’escriptura i la lectura de cartes”. Així, es genera una correspondència entre els centres escolars i les residències durant el curs, amb la possibilitat de realitzar una o més trobades entre els infants i la gent gran.

Aquest intercanvi millora el coneixement entre les generacions implicades, les acosta, combat l’aïllament de la gent gran als centres i afavoreix l’hàbit de l’escriptura i la lectura, així com el coneixement de la missatgeria clàssica amb sobre i paper. Un programa “que pot continuar i que, de fet, ha de continuar en el temps”.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

El seu desplegament “comença a l’inici del curs escolar -entre setembre i octubre- amb un primer contacte entre residències i escoles, on s’escull la modalitat d’intercanvi -carta, postal, póster, etc- i s’elabora un calendari d’enviaments i de visites”. Seguidament, els escolars “elaboren els seus escrits, que recull i distribueix la Unitat de Gent Gran Activa o la mateixa residència”, apunta la regidora.

Després, els alumnes visiten per Nadal les persones grans a qui han dirigit els textos, i fan un intercanvi de lectures i cançons. Passades les festes, ambdós parts “poden continuar mantenint aquesta correspondència fins a finals de curs, on hi ha l’opció de programar una trobada final de curs on es llegeixen i s’intercanvien impressions i en què s’acomiada el curs escolar”.

El programa permet, a més, que tant residències com centres escolars programin altres intercanvis escrits, amb o sense visita posterior, al llarg de l’any. Les visites també les poden realitzar els residents, les persones grans, a l’escola.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

”Una carta, una amic, una amiga’ està inclòs al catàleg d’activitats i programes per al centres educatius del Pla Educatiu d’Entorn de Martorell, com una acció que promou l’educació en valors de la ciutadania mitjançant la creació de canals estables de comunicació entre generacions, promovent l’ús de la llengua catalana i lluitant contra l’edatisme per afavorir la inclusió i cohesió social en la nostra comunitat.