Creu Roja ampliarà l’atenció nocturna a persones sense sostre quan arribi el fred

1876

La Creu Roja del Baix Llobregat Nord ja treballa per tornar a posar en marxa del servei nocturn de l’Espai d’Atenció a Persones Sense Sostre quan arribi el fred. L’equipament contingu a l’aparcament de Les Carolines ja acull tot l’any una vintena de persones de mitjana, des del migdia i fins al vespre. Ara, davant la baixada estacional de les temperatures, ampliarà de nou el servei unes hores més, fins a la nit i matinada.

És el segon any consecutiu que s’amplia el servei a la nit, per donar una millor atenció als usuaris i incrementar el número d’hores sota cobert. L’espai és a Les Carolines, però abasta tot el Baix Llobregat Nord i s’activa amb la baixada tèrmica i, sobretot, en onades de fred.

La referent tècnica de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Griselda Sanahuja, explica que malgrat que no es disposi d’espai per a pernoctar, l’objectiu és dispensar-los “una petita ajuda. Facilitar que no estiguin tantes hores al carrer, que puguin sopar calent i estar-se en aquell espai unes hores”. Un fet que els reporta millores, “tant pel que fa a l’alimentació com a la seva salut mental i a la seva cura”.

Griselda Sanahuja, refernt tècnica de la Creu Roja Baix Nord

Els usuaris disposen així d’un espai “a cobert, on poder dutxar-se, tenir roba d’abric i sopar. No tenim espai per a que es quedin a dormir, però intentem que marxin el més tard possible”, comenta Sanahuja.

Griselda Sanahuja, refernt tècnica de la Creu Roja Baix Nord

L’espai acull una mitjana d’entre 15 i 20 persones sense sostre, sense les necessitats vitals bàsiques cobertes. Arriben a Martorell procedents de tot l’àmbit comarcal: “Dels municipis d’actuació de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord. Principalment, de Martorell, Sant Andreu de la Barca i d’Olesa de Montserrat”.

Sanahuja afegeix que “sovint són persones que arriben aquí procedents de Barcelona. En això, hi ajuda el fet de tenir parada dels Ferrocarrils de la Generalitat” i que surten de la capital “perquè les ajudes allà són més difícils d’aconseguir. Aquí els intentem donar la millor atenció possible”.

Griselda Sanahuja, refernt tècnica de la Creu Roja Baix Nord

Els usuaris son “persones amb una vulnerabilitat molt severa, molt rebutjades, invisibles i maltractades, i qualsevol ajuda i espai on els puguis escoltar i compartir els ajuda molt”. Acostumen a ser molt agraïdes amb el servei que els intentem donar”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica de la Creu Roja Baix Nord

L’equipament de Les Carolines, cedit per l’Ajuntament de Martorell a la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, disposa de cuina, dutxes, rentadora, zona de menjador i sala d’estar. La referent comenta que “és més fàcil que ho centralitzem des d’aquí Martorell que no pas que n’establim un servei en cada municipi, i si no ho fan els Serveis Socials respectius, nosaltres ajudem a facilitar el transport públic als usuaris”.