Del 5 al 20 de juliol, 10è PAS amb música de qualitat, gratuïta i a l’aire lliure

640

Aquest matí, a La Caserna s’ha presentat la programació de la nova edició del festival PAS (Pont a les Arts Sonores), que se celebrarà del 5 al 20 de juliol, en tres caps de setmana, i enguany celebrarà el 10è aniversari. Durant aquesta dècada, s’ha consolidat com un referent de les nits d’estiu a la comarca, gràcies a la seva programació eclèctica quant a gèneres musicals, protagonitzada per artistes emergents de casa i d’arreu del món. A la presentació hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, la regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, que l’any d’inauguració del PAS (2014) fou regidora de Cultura, Cristina Dalmau, i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercat i Turisme, Rosa Cadenas.

L’èxit de públic des del primer moment va fer que el PAS anés creixent quant al nombre d’espectacles programats, i que l’any 2018, coincidint amb el cinquè aniversari, s’hi incorporés el PETIT PAS, dirigit al públic infantil i familiar. Per completar l’oferta de cada vetllada, no hi ha faltat la consolidació d’un espai de restauració i begudes: el PAS Lounge.

Tal com ha especificat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, “el festival PAS es va constituir tenint com a base tres punts fonamentals: volíem que tingués un format determinat, que no creixés desmesuradament, sinó que fos un festival per la gent de Martorell, i que estigués al Pont del Diable, símbol que ens identifica; en segon lloc, havia de ser gratuït i accessible per tothom, i, per últim, havia de ser de qualitat i amb molta diversitat d’estils”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per a la desena edició s’han programat 6 espectacles les nits de divendres i dissabte (22.30h), i 3 cites del PETIT PAS, sempre en dissabte al vespre (20.00h). “Com que fem deu anys, hem tingut la idea de recordar un dels concerts més emblemàtics com és el del Zalon, que obrirà aquesta desena edició del PAS, el divendres dia 5 de juliol”, tal com ha explicat Sergi Corral, regidor de Cultura.

“Es busca que els artistes tinguin una qualitat vocal important i que siguin de diversos estils, per això, tenim al Zalon que interpreta soul i blues o l’Alba Carmona que canta, entre altres estils, el flamenc. A més, hem programat propostes internacionals com són els The Staples Jr. Singers, que venen del Mississipi amb una proposta de Gòspel i estils d’aquella zona, i tenim la Belinda Davids, que és de sud Àfrica i ha estat girant per Europa, i pel Canadà. A més, també tenim propostes infantils i esperem que sigui del gust de tothom i que ho gaudim”, ha valorat Corral.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Així quant a la programació, l’artista Zalon -un dels millors cantants de soul del Regne Unit, que va treballar amb la desapareguda Amy Winehouse- serà el primer a actuar al PAS el divendres 5 de juliol (22.30h). Oferirà al públic una selecció de grans clàssics del soul d’èpoques de Marvin Gaye, Curtis Mayfield o James Brown, i homenatjarà Winehouse interpretant alguns dels seus temes.

Dissabte 6 (22.30h) serà el torn de la Ludwig Band, una banda emergent en el panorama català que arriba a Martorell amb ‘Gràcies per venir’, el darrer dels seus 4 discos en quatre anys, d’esperit coral i sons molt roquers.

Per la següent setmana (divendres 12), els amants del jazz tenen una cita amb el percussionista argentí Marcelo Woloski i la cantant i pianista polonesa Joanna Kucharczyk, que composen el duet Quiet Colors. I procedents dels Estats Units, dissabte 13 arriben The Staples Jr. Singers. Els membres originals que van fer néixer la banda l’any 1975 es reuneixen per presentar-nos el repertori de què va ser el primer i únic àlbum editat: ‘When do we get paid’.

L’artista catalana Alba Carmona pujarà a l’escenari el divendres 19 com a ambaixadora del cant popular i de la música de tradició oral, portant temes de diverses arrels -gallegues, catalanes i d’àmbit espanyol- en combinació amb cants iberoamericans o andins. I la cirereta la posarà l’artista sud-africana Belinda Davids i els seus sons de gòspel, que ompliran l’escena el dissabte 20 de juliol, just abans de cloure el desè PAS.

Des de fa anys, el PAS s’ha marcat també l’objectiu d’arribar al global de les famílies i a crear afició entre els més petits. Per això, se celebra el Petit PAS, tres propostes per als tres dissabtes, sempre a les 20.00h. El 6 de juliol, l’Escola de Música portarà fins al Pont del Diable el combo MúSix i la Big Band amb composicions molt ballables i sonoritat de jazz, respectivament. Pel dia 13, La Colla Pirata farà un show familiar amb noves composicions i clàssics infantils, en una festa interactiva amb gags, coreografies i jocs tradicionals. I el dissabte 20, els Atrapasomnis faran cantar i ballar a la concurrència amb els seus èxits i altres cançons populars conegudes, en un xou amb danses, jocs i cançons.

Aquest festival es va inaugurar l’any 2014, quan la regidora Cristina Dalmau hi estava al capdavant del departament de Cultura de l’Ajuntament de Martorell. Així, a la presentació ha recordat que “va ser en una reunió amb l’Associació de veïns quan vam acordar que havíem de fer alguna cosa en aquest espai tan emblemàtic de Martorell, com és el Pont del Diable. D’aquesta forma va néixer el festival del PAS”.

“Perquè funcionés, vam estar treballant molt el tema de quants caps de setmana ho faríem, en quin horari seria més factible perquè la gent ho pogués compatibilitzar, i anar amb cura que no estigués molt renyit, perquè al juliol hi ha moltes festes del barri i a l’agost també hi ha la Festa Major. A partir d’aquí, vam anar construint sempre tenint clar que volíem que fos un festival de qualitat amb artistes emergents, gratuït i a l’aire lliure”, ha rememorat Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació

Aquest festival, a banda de tenir la finalitat d’apropar la cultura a tothom, des de la Regidoria de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme també es veu com a oportunitat per revitalitzar el barri: “Hem intentat que baixi restauració local a aquest barri perquè la gent pugui sopar o prendre una copa amb la línia del PAS, que és un festival de qualitat i específic. Durant aquests dies hi ha molt moviment, no només al Pont del Diable, sinó a tots els barris de la Vila, i això potencia també que la gent conegui aquesta part del municipi”, ha valorat Rosa Cadenas.

Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercat i Turisme

Es poden consultar totes les activitats i els horaris a la pàgina web del PAS de Martorell.