‘Desferra’, dansa de Miquel Barcelona amb mirada d’esperança cap al futur

181
Espectacle 'Desferra' de Miquel Barcelona, al Fem Dansa (Foto: Nora Baylach)

El muntatge titulat Desferra, de Miquel Barcelona, serà la primera de les tres actuacions de companyies professionals que s’han programat en el ‘Fem Dansa‘ que tot just comença aquest dimecres 15 de gener, i que es perllongarà fins diumenge. És un espectacle de dansa portat al carrer, amb la intervenció dels ballarins Miquel Barcelona i Helena Gispert, i el muntatge musical d’Oriol Mula. Tothom qui vulgui el podrà veure a la plaça de la Vila aquest divendres 17 de gener a les 19.00h.

A Desferra, el duet transmet la importància de rebel·lar-se contra allò que ja no funciona i d’empènyer a crear solucions innovadores, noves veus que trenquin amb la inèrcia actual i les males pràctiques passades, que porten cap a una inèrcia apocalíptica.

Miquel Barcelona, ballarí i director de la companyia, destaca que “desferra és el que resta d’un desastre, i el muntatge sorgeix amb la idea d’oferir una mirada esperançadora cap al futur, partint del que hi ha, en lloc de pensar en futurs possibles de distopies i mirades pessimistes sobre el que ha de venir”.

Reproductor d'àudio
Miquel Barcelona, ballarí

Desferra té una durada de 25 minuts i es va estrenar el passat setembre a la festa de La Mercè de Barcelona. Forma part del projecte cultural ‘Contracultura’, que és composat “per diferents peces, accions i exposicions”. És la continuació, al carrer, del primer espectacle: Utopia, “que parla de la capacitat creativa i el canvi de les coses”. Una creació que tindrà continuïtat el proper octubre amb l’estrena d’Orgia, “que parlarà de moral i de la lectura sexualitzada dels cossos en dansa”.

Reproductor d'àudio
Miquel Barcelona, ballarí
Muntatge ‘Desferra’, de la cia Miquel Barcelona. (Foto: Nora Baylach)

El creador anima els martorellencs a apropar-se a la plaça de la Vila per veure l’espectacle: “Hi haurà proximitat, una qualitat humana que ho pot salvar tot”. El ballarí destaca que el fet d’actuar al carrer li plau i el commou “perquè no hi ha artifici. Hi podem veure el sacrifici, el dolor, la cruesa, l’esforç, la suor, les torpeses…ho veiem tot”, una mica en contraposició, comenta, a “d’altres llenguatges de teatre escènics, que juguen a generar una fantasia i una ficció sobre altres mons”. Alhora, lloa que Martorell celebri anualment una programació dedicada al món de la dansa.

Reproductor d'àudio
Miquel Barcelona, ballarí

Miquel Barcelona és un sesrovirenc que ha tingut força vinculació amb Martorell, tot i que reconeix que “encara no hi havia ballat en els 22 anys que porto dedicant-me a la dansa. Aquí havia ballat molts anys al Topline, amb la Manoli Rodríguez”.

Quant a la seva trajectòria, va començar fent teatre musical, però aviat va descobrir “que no era el llenguatge amb els continguts que jo m’esperava” i va virar cap a la dansa contemporània, formant-se arreu d’Europa. En tornar, va fundar a Barcelona l’espai de creació NunArt on hi va treballar onze anys, fins que en fa vuit va fundar la seva pròpia companyia.

Reproductor d'àudio
Miquel Barcelona, ballarí

Una companyia que va néixer, com ell mateix explica, “de la necessitat personal i les ganes d’expressar, a través del ball, els temes que m’inquieten, però no des d’una narrativa, sinó a partir de llençar moltes preguntes i de generar un discurs des del cos”.

Muntatge ‘Desferra’, de la cia Miquel Barcelona. (Foto: Nora Baylach)