Patáx és una reconeguda banda de jazz fusió, resident a Madrid, que en l’actualitat es troba girant per tot el món. Amb una barreja de flamenc, salsa i jazz en un espectacle d’infart, la banda està creant renou en el panorama de la música en directe. Seguint la trajectòria de grans artistes de la fusió com Weather Report, Chick Corea Elektric Band, Frank Zappa, Herbie Hancock o Joe Zawinul, aquest projecte, hereu natural del jazz d’Irakere, Wayne Shorter, Milers Davis, Hermeto Pascoal i Paco de Lucía, porta la fusió a un nou nivell, on la comunió entre el flamenc i el folklore afrocubà és l’ingredient clau d’una complexa i màgica recepta, segons explica el percusionista, compositor i líder Jorge Pérez. La formació actuarà divendres 16 i dissabte 17 de juliol, a les 22.30h, al Festival PAS (Pont a les Arts Sonores) al pont del Diable.

Com porteu els darrers preparatius per al concert?

A nivell musical està tot més que preparat. Acabem d’actuar en un parell de festivals a Canàries i el repertori està ben assajat. Llestos per oferir-vos un bon concert. Som una banda de jazz fusió, tot i que no sóc fan de les etiquetes. Barregem estils com el flamenc, la música afrocubana, caribenya, salsa i folklore de músiques negres. Tot interpretat amb un concepte jazz pel que fa a l’estructura, les improvisacions i el virtuosisme instrumental. Tots aquests ingredients en una coctelera fan la formula Patáx. Fa un parell de mesos vam treure el nostre darrer disc, que és un tribut als Beatles. Per tant,interpretarem temes d’ells, però des del concepte fusió. Els “beatlemaníacs” gaudiran molt de temes com Let it be, Imagine o Black bird. També farem una breu revisió dels nostres discs anteriors amb temes propis o del tribut a Michael Jackson que vam ser l’any 2016. Serà una nit plena d’estils, d’energia i de músiques del món.

L’escenari es transforma en una autèntica coctelera…

Som músics vocacionals i tenim la fortuna de poder viure de les nostres creacions. Seria imperdonable que aquesta sort no la demostréssim donant-ho tot, suant la samarreta i fent que la gent s’emporti un xut d’energia, de confiança en els altres i en la creativitat. Sortiran del concert amb una empenta anímica, de positivitat i de bon rotllo.

Qui t’acompanyarà a l’escenari?

Actuarem en un format d’octet. Jo m’encarrego del caixó i les congues, Alana Sinkey a la veu, Carlos Sánchez al baix, Marcos Collado a la guitarra elèctrica, Jorge Vera als teclats, Valentín Iturat a la bateria, Lidón Patiño al ball flamenc, i Dani Morales als timbals i percussió cubana. Al llarg de la meva trajectòria professional, he anat coneixent gent molt especial i molt bona amb el seu instrument, i he muntat un dream team de mestres. Només així podem forjar una música tan complexa rítmicament i amb tants estils en una mateixa cançó. És un equipàs fantàstic.

Convida a anar-vos a veure aquest cap de setmana…

Serà un moment irrepetible! El jazz fa que el que passa una nit no passi la següent. Amb molta freqüència dona moments molt macos i el públic ho gaudeix molt. Convido tothom de la zona que vingui a veure’ns.