Divendres començaran els assajos del ball de La Quadrilla al Centre Cultural

1111

Una quarantena de persones s’han interessat per recuperar La Quadrilla, el ball propi de Martorell coreografiat en públic per últim cop l’any 2004. L’Esbart Dansaire i la Regidoria de Cultura van convocar el passat 22 de febrer una reunió informativa per tal d’aplegar entitats i particulars interessats a tornar a portar a escena aquesta dansa. Davant la bona resposta obtinguda, els assajos s’iniciaran aquest divendres, 9 de març, a les 20.00h, al Centre Cultural.

La cap de colla de l’Esbart Dansaire de Martorell, Mercè Morera, explica que “a Martorell tenim la sort de comptar amb un ball propi que no s’ha perdut i que podem recuperar gràcies als documents audiovisuals i al testimoni de persones que l’han ballat. Seria important que no es perdés, són les nostres arrels”. Per això, promouen “la creació d’un grup per assajar i ballar La Quadrilla en públic, un cop l’any, en alguna de les tres grans cites festives de la població. Els únics requisits són tenir ganes de passar-s’ho bé i una mica de ritme”.

Mercè Morera, cap de colla Esbart Dansaire

La Quadrilla, un ball de Martorell amb arrels al segle XVIII, podria recuperar-se amb la seva coreografia original. És un ball cortesà originari de França que va arribar a Catalunya a mitjans del segle XVIII i que es va adaptar a les costums catalanes. Es creu que el van portar soldats que van participar en la guerra del Rosselló, i el ballaven parelles acabades de casar, vestides amb la roba de la cerimònia, el primer dimarts de Carnaval. Recorrien carrers i places al galop i escenificaven el ball amb ‘el mirallet’ a la plaça de la vila. Es tracta d’un ball amb diferents parts, que té com a element propi i exclusiu el festeig dels balladors amb ‘els mirallets’ i que també consta d’altres parts, com ara la contradansa, el galop, el ball pla o els cargols.

El ball martorellenc s’havia perdut fins que als anys 50 del segle passat, l’Esbart Català de Dansaires el va recuperar amb la coreografia original i es va tornar a representar un 6 de gener de 1956 a El Progrés. Des d’aleshores i fins el 2004, havia gaudit de continuïtat cada any tancant l’actuació de les figures festives a la Fira de Primavera.

Els assajos de La Quadrilla començaran aquest divendres, 9 de març, a les 20.00h, al Centre Cultural, i es faran també els dies 23 de març, 6 i 20 d’abril, i 4 i 18 de maig. Cal portar calçat còmode.

Assajos La Quadrilla
Assajos La Quadrilla