Dues martorellenques premiades amb el Sambori Òmnium de la demarcació Hospitalet-Baix Llobregat

1631
Cristina Abajo. Premi Sambori
Cristina Abajo. Premi Sambori

El passat divendres, 16 de març, es va celebrar a l’Ateneu de Sant Just Desvern, l’acte de lliurament dels premis als guanyadors del Sambori Òmnium 2018 de la demarcació l’Hospitalet- Baix Llobregat, que comprèn alumnes i centres d’aquests territoris. Cristina Abajo, alumna de 6è de primària del Col·legi Mercè Rodoreda i Irene Guevara, estudiant de 1r de batxillerat de l’Institut Joan Oró de Martorell van ser guardonades en les seves respectives categories. Els guanyadors passaran a participar en la Final del Premi Sambori Òmnium, que es celebrarà aquest més de maig.

Els escriptors guardonats en aquesta 12a edició del Premi Sambori Òmnium, per la demarcació l’Hospitalet-Baix Llobregat en la categoria de cicle inicial de primària van ser El coet de l’Oriol,de l’autor Gerard Alemany i Pérez, La Princesa i el fantasma obre-portes, obra de l’alumne Pau Mateos i Núñez, i La bruixa que no tenia sentiments, del Fidel Roig Soto. En la categoria de cicle mitjà de primària van guanyar Maria Cancio Pintado amb l’obra El cubell, Marçal Saura Díaz, autor de L’avió de paper, i Txell Tataret Ortiz amb La muntanya.

Vull ser pirata! de l’Olivia Miranda Medina, Els meus ulls, obra de la Clàudia Ramon González i La màgia i jo, de l’alumna Cristina Abajo Campamà del Col·legi Mercè Rodoreda van endur-se els premis en l’apartat de cicle superior de primària. En primer cicle de secundària les afortunades van ser Sara del Rio Pino amb la narració Un any amb tu, Regina Roca Tarragó i la seva obra, i Mar Morató Aguilar amb el seu relat El roser.

En la categoria de segon cicle de secundària van guanyar El gran mag Eustache i la petita Marielou, de la Janna Felip Blanquer, Una iaia que estima la seva llengua, obra de l’Oriol Rosa Bejarano, i Immòbil, relat de la Carlota Carreño Sancho.

Irene Guevara de l’Insitut Joan Oró de Martorell va guanyar en l’apartat de batxillerat i cicles formatius amb el relat Directe a l’oblit. En aquesta secció també van alçar-se amb el premi Joan Arcas Jansana i la seva narració Carta de mort, i Laura Crivillé Tena amb l’obra La fi de la innocència.

Per quart any, tots els finalistes  van rebre un llibre amb el recull de totes les obres seleccionades que passaran a la final, juntament amb els obsequis habituals: un guardó, un diploma, dues llibretes amb el Samborinet ; i enguany, gràcies a la col·laboració d’Edicions Viena, cada guardonat va rebre un lot de llibres de lectura.

L’acte va finalitzar amb unes breus paraules de Jaume Soler, president d’Òmnium Baix Llobregat i Xavier Amadó, coordinador de la gestora Òmnium Baix Llobregat Est, que van agrair la tasca de centres i alumnes que fan que cada any el Premi sigui un èxit aixÍ com la tasca feta pels voluntaris en la difusió i promoció del Premi Sambori. Finalment van agrair públicament la col·laboració de l’Ateneu der Sant Just Desvern, amfitrió de la festa d’enguany.

La festa, organitzada per la gestora d’Òmnium Baix Llobregat Est, va ser presentada i conduïda per l’actor Roger Cònsol i va estar acompanyada per les intervencions musicals dels alumnes de l’Escola de Música de l’Ateneu de Sant Just Desvern. La vetllada va acabar amb un berenar per a tots els assistents amb coca, xocolata, sucs i cava per als més grans.

Irene Guevara. Premi Sambori
Irene Guevara. Premi Sambori

L’únic premi de narrativa en català adreçat als centres educatius

El Premi Sambori, organitzat per Òmnium Cultural, és un premi de narrativa en català dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat, que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres.

Des de l’any 2006, Òmnium Cultural organitza i impulsa el Premi Sambori Òmnium a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord, tot coordinant-se amb la Fundació Sambori, que celebra aquest concurs des del 1998 al País Valencià.

La participació, en aquest premi, ha anat en augment i, en l’edició passada, es va enregistrar una participació total de 130.000 alumnes. Aquestes dades el converteix en el premi literari escolar amb més participació d’Europa.

El nom ve escollit perquè es tracta d’un joc popular (sambori o xarranca) que es juga a totes les comarques de parla catalana arreu del món.

Guanyadora martorellenca Sambori 2017

En l’edició pasada, la martorellenca Meritxell Peña García, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Joan Oró, es va proclamar guanyadora del Premi Sambori en la categoria d’estudiants de 3r i 4t d’ensenyament secundari. Tallant-me la cua és el títol del relat que li va valer el reconeixement, un text on l’autora parla del maltractament als animals.