El martorellenc Toni Albiol, reconegut per l’Association de la Sommellerie Internationale

518
Toni Albiol, sommellier martorellenc

El director tècnic, gerent i sommelier de l’Enoteca Divins de Martorell, Toni Albiol, ha obtingut recentment el Diploma ASI, de l’Association de la Sommellerie Internationale. El passat 4 de març, Albiol va participar a Burgos al certamen que el va acreditar per a exercir com a sommelier en qualsevol dels 65 estats membres de l’entitat. És el primer sommelier català en obtenir-lo i el primer d’Espanya que ho fa com a responsable d’una botiga especialitzada.

El Diploma ASI està reservat als membres de la comunitat de sommeliers que assoleixen un alt nivell de servei i un profund coneixement de la gastronomia i el vi mundials, la gestió de les begudes i la cultura de la vinya i del vi. Simultàniament a nivell mundial, es convoca cada any un examen que avalua habilitats pràctiques. Algunes són, per exemple, la interacció amb les hostes, els correctes consells a un client, la capacitat de descripció i venda d’una beguda, aliment o servei, la preparació de còctels, servei de cerveses, vins i escumosos, entre d’altres.

“És un diploma que té un reconeixement internacional a tots els països associats i que obre les portes a la sommellieria a qualsevol indret del món”, valora Albiol. Per a assolir-lo, va haver de superar “una prova molt rigorosa, de molt de nivell internacional”.

Toni Albiol, sommelier martorellenc

Fins ara, a Espanya hi havia quatre sommeliers que el tenien, i en aquesta convocatòria ho han assolit 5 més, sent 9 a tot l’estat”. Un d’ells era Albiol, qui a més, es converteix “en el primer sommelier de Catalunya en aconseguir-ho, i el primer d’Espanya que prové d’una botiga especialitzada, ja que la resta són de restaurants de nivell top, d’estrella Michelin”.

Toni Albiol, sommelier martorellenc

Amb la recent obtenció del Diploma ASI, el sommelier martorellenc culmina així un any exitós, on ha aconseguit guanyar “els premis i reconeixements més importants de tota la meva carrera. Per això, n’estic molt content i  satisfet”.

El març de 2023, Toni Albiol ja va alçar-se amb el triomf al Campionat de Catalunya al Millor Sommelier, i tan sols un mes després, a l’abril, va fer pòdium entre els 10 millors al Campionat d’Espanya. Ara ha completa el palmarès amb l’obtenció d’aquest reconeixement a nivell internacional.

Toni Albiol, sommelier martorellenc

La participació en certàmens no s’acaba aquí per a Alviol. Aquest dimarts, marxa cap a Madrid al Campionat d’Espanya, a les instal·lacions d’IFEMA, on vol revalidar el Top 10. “Intentarem mantenir-nos allà d’entre 70 sommeliers. Serà molt complicat, ja que n’hi ha una vintena que es mereixen ser-hi”. Afirma que tot plegat l’ajuda “a adquirir coneixements de l’Enoteca amb els meus clients, que és quan gaudeixo fent feliç a la gent amb tastos”.

Toni Albiol, sommelier martorellenc

El sommelier destaca que, un cop passats aquests certàmens, podrà recuperar el pols als cursos de tast de vins que fa habitualment al seu establiment de la plaça de Joan Serrats. De moment, ja en té previstos alguns dedicats als vins de Xile (18 de maig), a negres d’arreu del món (10 de juny) i d’altres relacionats amb els maridatges.