L’artista visual i fotògraf martorellenc David Pérez (Sibux) ha exposat, juntament amb el barceloní Jordi Bofill (JB) Cunillera, la mostra fotogràfica El arte del sol. Del 8 al 30 de juny, aquesta proposta serà al CosmoCaixa de Barcelona. La mostra descobreix el paper essencial del sol en la creació de les imatges fotogràfiques analògiques.
El arte del sol arriba a Barcelona després de passar pel CaixaForum Zaragoza. Està compost de més d’una trentena de fotografies i quatre tècniques fotogràfiques alternatives: la cianotípia, l’antotípia, la clorotípia i la solarigrafia. Aquestes tècniques són sostenibles amb el medi ambient, ja que no utilitzen productes químics per al revelatge. A més, els dos artistes volen defensar el paper fonamental de la llum solar i la naturalesa en els orígens de la fotografia.
Segons Sibux, l’exposició “combina art i ciència, perquè a més de les obres fetes amb diferents tècniques fotogràfiques, s’expliquen els processos químics relacionats amb el sol i els pigments fotosensibles, i quin paper juga el sol en el procés d’obtenció de les imatges”.
David Pérez (Sibux), artista
Per una banda, Jordi Bofill Cunillera representa les obres captades a través de la solarigrafia. L’any 2017, l’artista va descobrir aquesta nova tècnica i la va convertir en la base del seu projecte fotogràfic personal. La solarigrafia fa una anàlisi del recorregut del sol al cel (diferent segons la ubicació de la Terra) i l’efecte que té en el paisatge. També fusiona la fotografia estenopeica (cambra obscura) amb el tractament digital de les imatges.
D’altra banda, Sibux exposa les altres tres tècniques de còpia fotogràfica, d’impressió solar. “La cianotípia és una tècnica del segle XIX que es caracteritza pel seu color blau cian, l’antotípia parteix de pigments fotosensibles extrets de fruites o verdures com la remolatxa, els espinacs o la col llombarda, i la clorotípia aprofita la clorofil·la de les plantes per a la impressió solar d’imatges a sobre de les fulles”, defineix l’artista.
David Pérez (Sibux), artista
Les peces expositives del martorellenc són, en gran part, obres inèdites creades especialment per a la mostra. Aquestes transiten entre els retrats i les imatges d’alguns racons de La Vila, per cercar quelcom orgànic i ancestral que les connecta a la natura, la ciència i les arrels de la fotografia, a través de les tècniques d’impressió solar. Totes elles s’han gestat a Ca l’Oller, viver d’artistes i seu del col·lectiu d’Artistes Plàstics de Martorell.
La instal·lació, creada especialment pel projecte Explora de CaixaForum, recorrerà durant els cinc anys vinents els espais CaixaForum d’arreu de l’Estat. Seguidament, farà escala al CaixaForum Palma (Mallorca), del 26 al 31 de desembre de 2024.