El Ball de La Quadrilla conclou la celebració de la Festa del Soci d’El Progrés

356
El Ball de La Quadrilla 2023

El Ball de La Quadrilla ha posat el punt final aquesta tarda a la Festa del Soci del Centre Cultural i Recreatiu El Progrés, que ha clos amb una seixantena de parelles dansant al ritme de la tradicional marxa de La Quadrilla, interpretada pel grup musical Selvatana.

El Progrés ha obert la porta aquest migdia als membres de l’entitat, que l’han omplert de gom a gom, per brindar amb el vermut-concert de celebració de la Festa del soci. La banda Selvatana ha amenitzat l’estança amb el seu espectacle-musical, que ha fet al públic gaudir d’una bona estona al ritme de la música.

A la tardda, els socis de l’entitat s’han vestit de gala i s’han unit per parelles per ballar, formant un equip que aquest any han encapçalat la secretària de l’entitat, Joana Circuns, acompanyada pel seu fill, Roger Estruch. El president del Progrés, Joaquim Gotsens, l’alcalde Xavier Fonollosa, i els regidors Elisabet Plaza, Andreu González i Gerard Mimó, els han seguit.

La Quadrilla és un tipus de ball de saló amb aires de marxa militar que “es fonamenta en l’època de la Guerra d’Independència dels francesos, quan van estar aquí al nostre municipi”, tal com ha explicat el president de l’entitat, Joaquim Gotsens. Aquest ball està molt arrelat a Martorell, perquè es tracta d’una tradició centenària que Gotsens convida que es continuï conservant per les generacions següents.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés.

La tècnica del ball sempre és la mateixa “home i dona agafats entrecreuats de la mà, i amb passos petits es comença a fer un caragol i una petita roda dintre de la pista de ball. A més, sempre hi ha una persona de la junta que et guia els passos perquè tot surti bé”, ha afirmat Roger Estruch, capdavanter d’enguany. Tot i que actualment els membres no surten de les instal·lacions d’El Progrés, “antigament sortien al carrer i era la festa més lluïda perquè tothom veia les millors gales dels assistents”.

Roger Estruch, capdavanter del ball de La Quadrilla

Joana Circuns i Roger Estruch conviden tothom qui vulgui a participar-hi, “molta gent ve a provar i quan ho fan, s’hi queden perquè els agrada. El que s’ha de treure, però, és el nervi de sobre i passar-ho bé, perquè al final El Progrés és un sentiment que molts martorellencs portem a dins, i és maco veure com gent que no és de Martorell el pren i repeteix cada any”.

Joana Circuns i Roger Estruch, parella capdavantera del ball de La Quadrilla

En aquest moment, El Progrés té al voltant de 1400 socis i, tot i que l’activitat principal són els balls de saló, al llarg de l’any es fan una vintena d’activitats com són treballs manuals, teatre, la coral, entre altres.