La fam no fa vacances, la campanya de recollida d’aliments per aconseguir que les persones més necessitades rebin ajuda alimentària a l’estiu, arriba a la seva quarta edició, coordinada pels bancs dels aliments. L’actual situació, amb més d’un 20% de la població catalana per sota el llindar de la pobresa, fa que s’adrecin de nou als ciutadans per recollir aliments de primera necessitat.
La campanya es durà a terme durant els mesos de maig i juny amb l’objectiu d’aprovisionar les més de 700 entitats d’ajuda socials col·laboradores durant els mesos d’estiu. Els bancs dels aliments de Catalunya atenen actualment més de 235.000 persones.
Quins són els objectius?
Recollir aliments bàsics per contribuir en les necessitats alimentàries dels més de 235.000 beneficiaris atesos. Sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa al nostre entorn i posar de relleu la tasca de les més de 700 entitats que col·laboren amb el banc dels aliments de Catalunya. Afavorir una col·laboració continuada amb el banc dels aliments i amb la seva xarxa de distribució alimentària durant tot l’any, creant vincles de manera local per a què aquestes entitats també puguin rebre ajuda en moments puntuals.
Com col·laborar amb La fam no fa vacances?
Al lloc web www.lafamnofavacances.org es podran consultar les activitats i actes que es vagin confirmant arreu del territori per a què la població pugui saber on poder fer les seves donacions d’aliments. També es podran fer donacions per Internet d’aliments a través del web del Banc dels Aliments www.bancdelsaliments.org/ca/dona_aliments.
Les associacions , entitats culturals, clubs esportius, escoles, empreses… interessats en organitzar una activitat solidària de recollida d’aliments en benefici a una entitat propera, han de contactar amb el Banc dels Aliments de la seva demarcació.
Els bancs dels aliments
Els bancs dels aliments són entitats sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat, amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant tot malbaratament o mal ús dels aliments, per lluitar contra la precarietat alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.
Es basen en quatre principis ètics: la primacia de la gratuïtat, els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament; el treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat; la seguretat d’una distribució justa, sempre a través d’entitats receptores d’aliments reconegudes i homologades, i la contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.