‘El camí de la papallona’, la història d’autosuperació de l’espluguina Noe Gaya

4835
Presentació 'El camí de la papallona'
Presentació 'El camí de la papallona'

La Noe Gaya feia una vida normal, com qualsevol altra jove. Treballava en una llar d’infants del seu poble, l’Espluga de Francolí, i aprofitava els caps de setmana per divertir-se amb la seva colla. Un 27 de maig de l’any 2000, va partir una forta sotragada, un accident de trànsit quan tornava cap a casa, en el què va morir un cosí seu que conduïa el vehicle, i en el qual ella va quedar fortament afectada físicament: no pot parlar i té una mobilitat molt reduïda.

Però la Noe ha convertit la dificultat en un repte a superar. Amb l’ajut d’un dispositiu adaptador instal·lat a la seva cadira de rodes, que inclou tot l’abecedari, ho ha volgut explicar en un llibre autobiogràfic titulat El camí de la papallona, que s’ha presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell.

La presentació ha comptat amb la participació de persones molt properes a l’autora, com els seus pares, Antoni Gaya i Dolors Creus, la seva germana Eva, la seva fillola Júlia, i amics com la Raquel, en Xavi, en Santi o en Sergi. També hi han assistit els regidors Albert Fernández, Míriam Riera i Josep Casasayas; i cares conegudes com el diputat martorellenc al Congrés, Joan Capdevila, a qui el llibre li va arribar de mans del diputat al Parlament, Ferran Civit, amic de la infància de la Noe.

Sentiments, emocions i ganes de viure 

El camí de la papallona parla de “sentiment, emocions, sensacions que s’han anat despertant en mi a partir de l’accident, el dia que vaig tornar a néixer”, explica l’autora a la introducció del llibre. Noe Gaya parla de la seva experiència des d’un punt de vista positiu, amb l’objectiu que el seu llibre serveixi “per despertar el cor de moltes persones”. El divulgador científic Eduard Punset escriu al pròleg que “cada cop que llegeixo les reflexions de la Noe, em quedo fascinat per la imparable capacitat que tenim els humans de mirar cap al futur amb optimisme, fins i tot en moments d’adversitat”.

La Dolors Creus, mare de la Noe, ha explicat que “el que ha hagut de passar ha estat un camí ple d’obstacles i molt llarg, però la Noe ha sabut remuntar les davallades. No està sola, tothom qui la coneix l’ajuda i se l’estima. Ella sent que té molta gent al costat i és molt solidària”.

Pedres de la felicitat 

Animada pel seu fisoterapeuta, Xavi Moreno, la Noe va començar fa quatre anys a pintar papallones a petites pedres rodones, amb l’ajuda de la seva mare. “Aquestes pedres s’han convertit en tot un símbol i un projecte de lluita. Senderistes i escaladors d’arreu les porten al màxim de cims possibles perquè, ja que la Noe no pot anar a la muntanya, les seves pedres hi vagin per ella”, ha explicat Moreno. Les pedres s’acompanyen d’un correu electrònic amb la intenció que, qui trobi la pedra, pugui contactar amb la Noe i ella sumi nous amics. La ubicació exacta de totes elles es pot seguir a l’app ‘Up Stones’, dissenyada per l’empresa Ohlalapps de forma altruista. Alfred Bellés, membre de l’Agrupació Excursionista de Martorell, ha anunciat que l’entitat martorellenca pujarà una de les “pedres de la felicitat” de la Noe al pic de Mulleres (3.000 metres), el proper mes de juliol.

Divulgació als instituts

Santi Boqué, amic de la família, és l’encarregat de divulgar el llibre als instituts d’arreu. “Vull animar als representants de l’Ajuntament a fer arribar aquest llibre als centres d’ensenyament per a que els alumnes el puguin llegir i debatre. Quedaran sorpresos de com les persones obrim el cor, de com descarreguem les pedres que carreguem a la nostra motxilla duran anys i anys, i com tenim la capacitat de superar-nos”. A Martorell, els alumnes del Pla de Transició al Treball, ja han llegit i treballat el llibre a classe. Segons la professora Dolors Caro, “per a ells ha estat una experiència colpidora, impactant, que els ha servit com a missatge vital i com a exemple”. Els alumnes del PTT han amagat una de les pedres de la Noe en una de les jardineres de la rambla de Les Bòbiles.