El CEM posa en valor les restes d’una vil·la romana a Martorell en el seu butlletí ‘Apunts’

1060

El Centre d’Estudis Martorellencs va presentar dissabte a la Farmàcia Bujons l’exemplar número 4 del seu butlletí Apunts. Com a tema central, la publicació divulga les restes del jaciment romà al carrer de Montserrat, una antiga vil·la. També s’hi avancen els actes de commemoració del 975 aniversari de Sant Genís de Rocafort.

El vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs, Alfred Mauri, explica que l’Apunts se centra en “parlar de l’existència d’un jaciment d’una vil·la romana a Martorell, situada al carrer de Montserrat, al costat del carrer de Tit, i que es coneix des de 1965. Una part del jaciment és irrecuperable, ja que resta sota l’edifici dels tallers dels Ferrocarrils de la Generalitat, però l’altra, que es troba sota un jardí i un parc infantil, sí que es pot recuperar”.

Mauri reconeix que “volem posar en valor aquestes restes, perquè encara que no siguin extraordinàries, són de molt interès històric per Martorell i per la comarca”. Alhora, reivindica que “valdria la pena encetar un procés de recuperació. Si visitem les termes romanes de Sant Boi, que tenen la mateixa estructura, podem entendre les restes trobades aquí i el seu valor”. El jaciment, que ara fa poc més de cinquanta anys va ser conegut com a Termes Glude, fa palesa l’existència d’altres elements d’època romana a Martorell més enllà del Pont del Diable.

975 anys de Sant Genís de Rocafort
L’Apunts avança el programa commemoratiu dels 975 anys de la fundació del Monestir de Sant Genís de Rocafort, que s’iniciarà amb la inauguració de l’exposició Sant Genís de Rocafort. Un monestir medieval a Martorell el 8 d’abril (11.00h) i que continuarà amb 2 conferències: una dedicada a Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort, a càrrec d’Alfred Mauri, Pablo del Fresno i Josep Socorregut per explicar la història, l’arqueologia i el futur del conjunt (26 d’abril, 19.00h), i una altra referent al context històric dels monestirs medievals a càrrec de Josep Hernando (11 de mai, 19.00h), que ajuda entendre per què és va fundar Sant Genís ara fa 975 anys. Totes tres activitats es faran a la Biblioteca Martorell. Per acabar, hi haurà una visita guiada al monestir el 14 de maig (des de la plaça Portal d’Anoia, 10.00h).

Viatgers cronistes que van passar i parlar de Martorell
El butlletí ha iniciat també una nova secció que porta per títol ‘Va passar per aquí’. S’hi recullen les impressions documentades de viatgers que van passar per Martorell en diferents moments de la història i que en parlen. A l’estrena es recullen les impressions d’Henrique Cock, soldat holandès que va acabar al servei de Felip II i que, en un dels viatges del rei a Barcelona l’any 1585 va visitar expressament el Pont del Diable.